Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dag Celsing lämnar Västmanlandsmusiken

Dag Celsing kommer inte att fortsätta som direktör för Västmanlandsmusiken. En överenskommelse har träffats och en ny chef ska rekryteras.

Annons

Han lämnar med ett avgångsvederlag på 22 månader.

Dag Celsing säger att han är mycket nöjd med överenskommelsen. Han lämnar Västmanlandsmusiken vid årsskiftet.

Från och med den 1 januari kommer Västmanlandsmusikens kommunikationschef Michael Käck vara tillförordnad direktör fram till dess att en ny direktör är på plats.

– Jag är nöjd med mitt arbete vid Västmanlandsmusiken och det är dags för någon annan att ta vid. Nu har jag många möjligheter till spännande uppdrag inom scenkonstområdet att ta mig an, säger Dag Celsing, som inte ytterligare vill kommentera bakgrunden till att han nu slutar.

Så sent som i går publicerades Mittmedias kultursidor en mycket uppmärksammad debattartikel av Dag Celsing där han menar att kulturpolitiken måste ha ett tydligare medborgarperspektiv och kunna bortse från lokala särintressen. Dag Celsing har tidigare i många sammanhang lyft den tuffa ekonomiska verklighet han menar att kultursverige och länsmusiken står inför.

–Jag har fått mycket beröm, medhåll och uppmärksamhet för den artikeln, säger Dag Celsing.

Läs också: Arbetsmiljöverket: Västmanlandsmusiken riskerar 50 000 kronor i vite

Dag Celsing, Västmanlandsmusikens direktör.

Dag Celsings tid som direktör för Västmanlandsmusiken har kantats av konflikter och nedläggningshot mot Västerås Sinfonietta. Enligt uppgifter till VLT förlängs nu inte hans förordnande på grund av att han vecklat in sig själv i konflikter och för hårdnackat fört sin linje, även mot politiken.

– Det stämmer inte, jag har alltid gått på styrelsens linje. Sedan kanske det finns politiker utanför styrelsen som har en annan uppfattning om besluten, men det är en annan sak, säger Dag Celsing.

I maj fattade Västmanlandsmusiken beslutet att skära ner på Sinfoniettans musikers tjänstgöringsgrad från 60 till 50 procent för att klara ekonomin. Men under förra hösten fanns det också planer att på att helt lägga ner orkestern. Källor till VLT säger att man inom kulturnämnden och kulturförvaltningen i Västerås stad motsatt sig förslaget.

Läs också: Efter neddragningen – musiker lämnar sinfoniettan

VLT har också tidigare uppmärksammat diskussionen om arbetsmiljön och den oro som funnits bland musikerna. Arbetsmiljöverket har hotat med vite om inte Västmanlandsmusiken hanterar situationen.

Dag Celsing har varit direktör för Västmanlandsmusiken sedan 2010 och redan tidigare har han uppfattats som kontroversiell och fackförbundet Sveriges Yrkesmusikerförbund, Symf, har tidigare önskat hans avgång.

Västmanlandsmusikens ordförande Anders Teljebäck kommenterar överenskommelsen i ett pressmeddelande:

– Efter en period av ekonomiska svårigheter har vi varit tvungna att genomföra förändringar för att uppnå ekonomisk stabilitet. Vi går nu in i en ny fas och organisationen behöver en nytändning. Därför är Dag Celsing och jag överens om att det bästa för organisationen är att en ny chef rekryteras. Dag har på ett förtjänstfullt sätt utfört sitt arbete med att utveckla organisationen och de uppdrag som Västmanlandsmusikens styrelse har ålagt honom.

Mer läsning

Annons