Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Musikkulturen får inte glömmas

Hans G Eriksson föreslår att Västerås och Eskilstuna enas för att säkra Sinfoniettans och den symfoniska musikens framtid i regionen.

Annons

De föreslagna nya regionerna i Sverige debatteras i tidningars debattspalter och insändarsidor just nu. En lång historisk och i stort sett välfungerande länsorganisation föreslås nu ersättas av sex befolknings- och ytmässigt lika stora regioner.

Nu ska det mesta bli bättre för landets alla innevånare. Specialistsjukvården ska bli mer tillgänglig. Kommunikationer på järnväg och landsväg utvecklas. Ekonomin för alla boende kommer att stärkas. Det låter ambitiöst och lockande. Det finns ingen hejd på alla uppräknade förbättringar, som det nya regionsystemet ska leverera. Snabbt ska också genomförandet ske. Om ett par år ska det nya fungera Vi enskilda människor i en demokrati ska inte få säga vad vi tycker om denna stora omvälvning. Besparingar med färre förtroendevalda i styrelser och nämnder är också ett mål.

Läs mer: Debatt: Kulturen behöver större regioner för att komma närmare medborgarna

Blir det bättre med färre förtroendevalda bara för att norra Dalarna ska samarbeta med sydöstra Sörmland? Hur många tror på detta? Erfarenheter från många tidigare kommunala förändringar visar att det inte alltid blir som man tänkt sig. Var finns underlaget med klar redovisning för vad denna revolution kommer att betyda för oss alla? Jag är inte emot förändringstänkande, har erfarenhet av att organisatoriska översyner i samhällsfunktioner behöver utvärderas, ofta, för att se hur verksamheter i vår dagliga allmänna tillvaro sköter sig.

I pågående regiondebatt saknas kulturen, som är så viktig för vår hälsa. Jag tänker nu främst på musiken. I föreslagna Svealandsregionen finns idag ett välutvecklat musikliv med bland annat symfoniska orkestrar. De är Dalasinfoniettan, Svenska Kammarorkestern, Gävle Symfoniorkester alla med heltidsanställda musiker. Så finns Västerås Sinfonietta med musiker, som får nöja sig med halvtidstjänstgöring. Orkestern presenterar ändå 18 högklassiska abonnemangskonserter plus andra åtaganden under konsertsäsongen. Uppsala saknar orkester med fast anställda musiker.

Vill Eskilstuna vara med och finanisera Västerås Sinfonietta?

I tidningsartiklar har framskymtat tankar om att i den nya regionen kommer det att finnas för många symfoniska orkestrar. Någon måste bort. Ja, vilken? Risk finns för att orkestern med deltidsanställda, Västerås Sinfonietta med anor sedan år 1883, blir den vars musiker får lägga sina instrument på hyllan. Detta får givetvis inte ske. Lyssnarunderlag för orkestern är så stort som 250 000 invånare bara i Eskilstuna och Västerås.

Västerås och Eskilstuna har samarbete i flera verksamheter, Mälardalens högskola och kommunikationer för att nämna ett par. Är det inte dags att dessa två kommuner nu i samarbete tar sig an utveckling av den symfoniska musiken. Musikervänner i en ny region ska inte behöva åka till Falun, Gävle eller Örebro för att få njuta av symfonisk musik.

Grunden för denna samverkan finns med Västerås Sinfonietta. I en huvudstadstidning skrevs om Västerås Sinfonietta följande: Västerås Sinfonietta är en ensemble, som vill och törs! Det blir större musikutbud för fler lyssnare med en heltids- orkester – och förstås stimulerande för musikerna!

HANS G ERIKSONTidigare moderat politiker i Västerås samt rektor och skoldirektör i Eskilstuna kommun

Mer läsning

Annons