Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalen Träd utmanar girigheten

Mormor (Alva Åkerberg) är den enda som minns hur ett träd ser ut. När Findus (Nora Händig) har sågat ner alla träd och Ursulas luft AB lagt beslag på luften blir det inte mycket kvar att leva för. 

Annons
Den hänsynslösa makthungriga Ursula (Tova Anderberg-Wallin) värmer upp tillsammans med Kulturskolans dramaelever.

När Kulturskolans elever med kör, teatergrupper och full symfoniorkester med rockband intar scenen med musikalen Träd i Fagerstas Folkets hus är det med övertygelse.  

Tillsammans berättar de historien om Findus som ville bevisa att han kunde bli rik och den hänsynslösa Ursula. Hon roffar åt sig av luften. Det blir svårt att andas.  

–Hon utnyttjar att folk behöver luft. Hon tjänar pengar på det, blir rik och får makt, säger Tova Anderberg-Wallin som spelar den makthungriga Ursula. 

–Det är en rolig roll att spela. Lite jobbigt är det kanske att spela elak men det är så roligt att spela teater och jag går in i rollen, resonerar hon. 

Naturen måste räddas och till slut blir Ursula förrådd av sin utslitne livvakt som aldrig får vara ledig.

 –Alla får nog av mig till slut, säger Tova Anderberg-Wallin som går i sjunde klass i Skinnskatteberg 

Findus blir på ålderns höst ångerfull. Som tur är har han sparat ett trädfrö.

Dramaeleverna har improviserat fram historien under ledning av teaterpedagog Eva Anderberg som också står för koreografin. En blandning av låtar har valts ut som passar in i handlingen berättar Tomas Sahlberg som undervisar i blåsinstrument. Det är han som har sett till att arrangemangen passar elevernas olika nivåer.

–Vi spelar til exempel melodier från Disney-filmer och Money makes the world go 'round från Cabaret. Vi vill att eleverna ska få känna på olika musikstilar, säger han strax innan det är dags att släcka ner scenen inför kvällens föreställning i Fagersta Folkets hus. 

Ensemblen har spelat för föräldrar och elever i Skinnskatteberg under veckan. Nu är det Fagerstaföräldrarnas tur. Några minuter innan föreställningen börjar på onsdagskvällen är foajén full av förväntasfull publik. Stämningen stiger och alla är laddade.

–Nu får rockgänget lugna ner sig lite, ropar dirigent och kulturskolechef Stefan Sundquist, till de spelglada killarna. Han tycker att de blir lite väl överentusiastiska på den övriga orkesterns bekostnad.

Orkestern inte bara låter bra. Den är även vacker att se på. Placeringen av orkestern bakom en tunn svart slöja skapar en stilfull fond till den effektfulla färgstarka scenografin som Kulturskolans bildelever har tillverkat.

I musikalen Träd deltar Kulturskolans musikelever, två teatergrupper och kör under ledning av ett tiotal lärare. Eleverna är från åtta år upp till gymnasieålder. På fredag ger ensemblen skolföreställningar i Fagersta. Kulturskolan i Fagersta och Skinnskatteberg gör en gemensam uppsättning vartannat år. I år heter den som sagt Träd. 

I musikalen Träd utmanar Kulturskolans elever girigheten hos människan. (Lina Andersson)
Sven Långström tar ensam hand om cellostämman.
Findus (Nora Händig) hugger ner alla träden. Som gammal ångrar han sig.
–Alla får nog av mig till slut, säger Tova Anderberg-Wallin som i Träd spelar ägare av Ursula luft AB.
Trädorkesterns rocksektion.
Står för fiolerna.
Alla har glömt bort hur ett träd ser ut. Minns gör bara mormor (Alva Åkerberg).
Annons