Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiklinjens sista pjäs

Musik- och teaterlinjen på Bergslagens folkhögskola har haft shower ihop i över 20 år. Nya pjäsen ”Blå himmel” har många kopplingar till att musiklinjen läggs ner, berättar Henry Lehto, teaterlärare på skolan.

Annons
Både riktiga personer och typiska folkhögskolepersonligheter är med i showen ”Blå Himmel”, berättar Elin Olofsson, elev på Bergslagens folkhögskola. Föreställningen äger rum på Folkets hus teaterbiograf i Norberg i kväll, på torsdag och på fredag.

I kväll, på torsdag och fredag framför eleverna från de båda linjerna de sista föreställningarna ihop innan musiklinjen försvinner.

– Det finns en konstig syn på konst i dag. Den ses mer som en förströelse och inte något som angår en. Så pratar man aldrig om matematik. Det är därför vi har gjort pjäsen som vi gjort – man har ju valt att lägga ner något som inte anses vara angeläget, säger Henry Lehto.

Ett av Blå himmels budskap är att konsten snarare har stor betydelse för människan. Pjäsens karaktärer har alla gått på folkhögskolan men bor nu på ett äldreboende, berättar Henry Lehto.

– De drömmer sig tillbaka till sin ungdom. Då får man se livet på skolan, där konsten spelat stor roll. Minnena av de konstnärliga uttrycken visar sig vara det som stannat kvar, säger han.

Elin Olofsson, som går tredje året på musiklinjen, har en mindre roll i pjäsen och har hjälpt Henry Lehto med manusskrivandet.

– Det är hemskt och sorgligt att musiklinjen ska försvinna. Men det gör också att man vill lägga allt sitt krut och att pjäsen känns speciell, säger Elin Olofsson.

Mer läsning

Annons