Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

New York-trion bär hans namn

På sin gård i Kärrgruvan har violinbyggaren Peter Westerlund tillverkat instrument i många år. Hans violiner har gjort succé världen över och nu har en trio i New York valt att uppkalla sig efter honom, Westerlunds trio.

Annons
Violinbyggare Peter Westerlund i Norberg har lånat ut sitt namn till New York-trion som spelar på hans instrument.

Peter Westerlund kom i kontakt med gruppen genom sin representant i Nordamerika, Philip Greenberg. Peter lärde känna Artur och Eszter Kaganovskiy som nu spelar violin respektive viola i trion genom sitt instrumentmakeri.

Peter Westerlund berättar att han sålde sina violiner till paret. När de sedan bestämde sig för att starta en trio och inte hade ett namn kontaktade de honom.

– De bad högtidligt om lov att få kalla sig Westerlunds trio, säger han.

Medlemmarna i trion har tidigare turnerat över hela världen och spelat framför stora orkestrar.

– Det kändes konstigt, men det är såklart en stor ära för mig, säger Peter Westerlund. Han säger att det är sällsynt att en grupp döper sig efter skaparen av deras instrument, iallafall om skaparen fortfarande lever. Det kan hända för en spelning eller liknande, men att gruppen behåller namnet på reguljär basis har han aldrig hört talas om förut.

– Det är positiv kritik, och det känns väldigt bra att få beröm från dem som kan sin grej.

Peter Westerlund tror att det är en fördel för honom att gruppen har tagit hans namn.

– Någon måste ju fråga varför dom heter just Westerlunds och det är klart att det kan gynna mig när de får veta varför, säger han.

Just nu håller Peter Westerlund på att göra en cello till cellisten i bandet, men han har fullt med beställningar ända fram till 2016.

– Jag har ett jättebra liv, jag får göra det jag älskar och det är ett väldigt fritt yrke.

Han tillverkar ungefär 15 instrument per år. Sedan Peter Westerlund började har det blivit totalt 335 instrument. För det mesta sker tillverkningen på beställning där kunderna kan ha egna önskemål.

– Jag tycker om att göra så att de ser gamla ut. Det är snyggt och roligare att titta på, säger han.

Peter Westerlund säger att det konstiga med det här yrket är att branschen alltid eftersträvar det gamla. De fioler som anses finast kommer från Italien och är gjorda under 1700-talet. Skicket och äktheten av fiolen är viktigt, och priset ligger därefter.– Den dyraste fiolen i världen såldes för 155 miljoner kronor, säger han.

Kunskapen om hur Antonio Stradivari, en känd violinbyggare på 1700-talet, tillverkade sina fioler dog ut på 1800-talet. Sedan dess har violinbyggare världen över jagat den kunskapen och många i branschen anser att Peter Westerlund har den.

– Jag tror att jag har kommit på hur han gjorde, säger han och ler.

I Sverige finns det ungefär 50 personer som kallar sig violinbyggare men Peter Westerlund tror att han är den enda som jobbar med det på heltid.

Westerlund Trio med bas i New York. I trion ingår Artur Kaganovskiy(violin), Miho Zaitsu (cello) och Eszter Kaganovskiy (viola).
Peter Westerlund

Mer läsning

Annons