Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norbergssonens jazzjättar toppar listorna i USA

Daniel Lantz från Norberg lirar jazz i gruppen Beat Funktion. En sextett som slagit igenom i USA och Japan, trots att gruppen aldrig satt sin fot ”Over there”.

Annons
Sju år som band och med tre album i bagaget släpper Beat Funktion nu sitt efterlängtade fjärde album och arbetar redan med det femte.

På en studentfest small det till för jazzbandet Beat Funktion. Från att ha varit omtyckta av en inre krets jazzfanatiker med mestadels grått hår, till att få ett helt studentparty fullt med 20 till 25-åringar att gunga med i den dansant svängiga jazzfunken.

– Det var en riktigt rolig spelning och blev startskottet, säger bandets ledare, tillika kompositör och keyboardist Daniel Lantz.

Året var 2007 och sedan dess har det gått spikrakt uppåt för sextetten.

Daniel har sina rötter i Bergslagen.

– Jag åker hem då och då för att hälsa på min mamma i Norberg, säger han.

Han berättar att uppväxten i byn knappast innehöll några jazzinslag utan det var rock och hårdrock som gällde.

– Jag var inte någon jazzälskare över huvud taget. Det växte fram och det tog till och med lång tid innan jag förstod det fina med det. Det gäller bara att ge det tid eftersom det är ganska svårt att greppa när man är van med mer lättsam musik, säger han.

Beat Funktion är så gott som helt instrumentalt och saknar sång och text.

– Det är självklart också en bidragande orsak till varför inte jazz är lika stort som exempelvis pop och rock. Lyssnaren är van med att kunna sjunga med och det är ett lättsamt och enkelt sätt att digga med, säger Daniel Lantz.

Trots det har deras musik hyllats i USA och Japan.

Deras tredje album, Voodooland, som släpptes i maj i år i USA stack upp på första plats på radiolistan CMJ Top 40 Jazz Radio Chart, redan efter en månad.

I tre veckor i sträck var albumet toppetta och ligger i skrivande stund kvar bland topplaceringarna.

I november drar gänget ut på sin första USA-turné.

– Det är ett historiens vingslag. Vi ska spela på en av USA:s största jazzscener i Kansas. Vi är väldigt nervösa men samtidigt otroligt laddade att allt slit och tron på oss själva och vår musik har tagit oss så här långt, säger Daniel Lantz och fortsätter:

– Man är van att mötas utav skepticism inom jazzen och det är svårt att sälja in. Det är mer svårjobbat än exempelvis poprock. Med tanke på att vi är ett ”obreakat” band hör noginte sånt här till vanligheterna, säger Daniel Lantz.

Framgången för Beat Funktion blir inte mindre av att det fjärde kommande albumet, Mandy’s Secret, släpps på ett litet svenskt independentbolag utan stora marknadsföringsresurser och passerade etablerade artister som Brad Mehldau och Brian Blade. Samt kända artister på stora bolag som Blue Note och Mack Avenue.

Nu snackas det även om att ett kanadensiskt spelbolag vill licensiera Beat Funktions musik för sina spel.

Fjärde skivan släpps den 30 september och redan nu är det klart att det femte albumet kommer i vår.

Annons