Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norra Bayerns mikrobryggerier i fokus på ölfestivalen

På fredagskvällen startar årets ölfestival. Trycket på biljetter är stort.

Annons
Provsmakning. Thomas Husing häller upp till Per Forsberg, Carina Lindgren, Anna karin Johansson och Karin Tuvell. Till vänster i bild står årets Guldskum som delas ut till festivalens favoritöl.

Ja, ölfestivalen är populär. Det är två veckor sedan biljetterna sålde slut och byteshandeln är i gång.

Det är dags för tolfte upplagan av Söderbärke micro ölfestival, mer känt under förkortningen Smöf. Festivalen har under de senaste åren funnit sin form och kan egentligen inte växa mer utan att det byggs nya lokaler vid folkets hus eller att tält hyrs in.

Men Malte Söderbärke ölvänner vill hålla festivalen småskalig.

– Det är ju det som folk gillar. Det är många som säger att det är trevligt att det hålls i det lilla formatet, säger Anna Karin Johansson.

– Gentemot de större festivalerna gillar nog folk att det inte är någon marknadsföringssituation. Här serveras man av glada amatörer. Vid stora ölmässor är det ofta bryggeriernas egen personal som serverar och då vill de ju gärna att man ska smaka så mycket av deras öl som möjligt, säger Thomas Husing.

Men efterfrågan fortsätter att växa. I år sålde biljetterna slut för två veckor sedan. Arrangörerna har satt upp en köp och sälj-sajt på Smöf:s hemsida.

– Det har varit jättemånga som ringt när de bytt eller köpt så nu kan vi hantera det lättare, säger Carina Lindgren.

Även fler och fler kvinnor hittar till festivalen där det till en början var nästan uteslutande män på festivalen. Ölkulturen i Sverige har förändrats allt snabbare de senaste åren och öl får allt högre status, vilket arrangörerna tror kan ha bidragit.

– Det är mycket mer tjejer nu. Jag skulle nog säga att det är runt en fjärdedel tjejer, säger Karin Tuvell.

Varje år har festivalen ett tema och i år är det Franken, ett område stort som Småland i norra Bayern där det finns runt 300 mikrobryggerier, som är känt för sin säregna öl.

I år har tre medlemmar ur Malte Söderbärke ölvänner rest dit för att brygga öl.

Golden Frankincense Myrrh Gänstaller Für Söderbärke blev slutresultatet och serveras inte bara på festivalen utan kommer att finnas på alla Bishops arms pubar i landet. Ölet är gjort på pors, som är en vanlig humleersättning, som skördats i Söderbärke.

– Franken är ju mer kulturkonservativt än området runt Siljan. De brygger på samma sätt som deras farfars farfar gjorde där och dricker fortfarande öl ur lerkrus, säger Thomas Husing.

– Vi kommer servera fyra fat. Ölet ska vara självrunnet så man ställer det på ett bord. Så lär vi nog också ha förkläde på oss, säger Per Forsberg som var med och bryggde ölet.

En annan nyhet för i år är att alla bryggerier som är med på festivalen också är med och tävlar om Guldskummet.

– Det är vår motsvarighet till Guldbaggen eller Guldfotbollen. Den utses av publiken och en jury av finsmakare, säger Thomas Husing.

I år kommer också besökarna att få smaka på livebryggningen från förra året som gjordes av Demolen och Närke Kulturbryggeri och som fått namnet Puss och Kram.

Smöf – ölfestivalen

Smöf, som står för Söderbärke micro ölfestival, arrangeras för tolfte gången.

Kort efter starten flyttade den in på Folkets hus där den har varit sedan dess.

Under fredagen släpps 1 000 besökare in och under lördagen är antalet det dubbla.

50 bryggerier deltar i år. Förutom fyra stycken lokala mikrobryggerier inom tre mil från Söderbärke kommer också fem bryggerier från Franken, området som är årets tema.

Som vanligt blir det också seminarier. Rick Lindqvist, ny ordförande för Svenska Ölfrämjandet, kommer att berätta om föreningens verksamhet.

an-Erik Svensson kommer att berätta om Frankens utrotningshotade öl eftersom områdets många bryggerier snabbt blir färre.

Andreas Gänställer, som är bryggare i Franken, berättar om traditionell frankisk bryggning.

Mer läsning

Annons