Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NT-fotograf minns mästerfotografen Lennart Nilsson

Den världsberömde fotografen Lennart Nilsson har avlidit, uppger familjen för TT.
Han blev 94 år gammal.

Annons

Lennart Nilsson blev 94 år.

Lennart Nilsson, som var fritidsboende utanför Herräng sedan många år tillbaka, började som reportagefotograf på tidskrifter som "Se" och "Life". Han blev världsberömd genom boken "Ett barn blir till", med bilder av foster.

Han somnade in på lördagsmorgonen, enligt Anne Fjällström, som är dotter till Lennart Nilssons hustru.

– Vi minns honom som den oerhört kärleksfulla familjemedlemmen som han var, den respekt han visade oss alla och den glädje han gav till så många. Sen är vi naturligtvis väldigt stolta över det fantastiska livsverk han har lämnat efter sig, säger hon i ett uttalande till TT.

Lennart Nilsson har givit ut ett flertal böcker, arbetat med en rad forskningsprojekt och fått ett stort antal utmärkelser och priser. Han utsågs också till hedersdoktor vid flera institutioner.

Vid ett flertal tillfällen har Norrtelje Tidning haft förmånen att få besöka denna världsberömda fotograf i hans fritidshus i Herräng. Många av våra fotografer har också fått tillfällen att möta honom. En av dem är Norrtelje Tidnings mångåriga frilansfotograf Rolf Adlercreutz. Han har även varit ansvarig för pressfotografernas Galleri Kontrast i Stockholm.

– Lennart Nilsson har varit en oerhört stor välgörare för galleri Kontrast och betalat en rejäl sudd varje år, säger Rolf Adlercreutz som har idel lovord till övers för Lennart Nilsson.

Han har också många historier om Lennart Nilssons yrkesskicklighet, hans envishet och hans uppfinningsrikedom.

– Han var envis och gav sig aldrig förrän han fått bilden som han ville ha den. Han kunde allt hantverk i grunden och han fick alltid sina bilder fint ljussatt.

Men mästerfotografen Nilsson kunde stöta på rejäl patrull ibland. Som när han ville fotografera operasångerskan Birgit Nilssons stämband.

–Hon sa först blankt nej. ”Jag vet nog vart det där objektivet varit tidigare”, säger Rolf Adlercreutz att hon påpekade.

Birgit Nilsson ska dock ha backat från sin ståndpunkt och Lennart Nilsson fått sina bilder av hennes stämband.

Lennart Nilsson var också, enligt Rolf Adlercreutz, förutom generös, oerhört skicklig samt envis, alltid på gott humör.

– Han var alltid positiv. Man träffade aldrig på en sur Lennart Nilsson, säger Adlercreutz som sammanfattar sitt omdöme så här.

– Lennart Nilsson var en helt unik person som var rolig, envis och generös.

Lennart Nilsson blev världsberömd genom boken

Lennart Nilsson blev 94 år.

Mer läsning

Annons