Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fond ska skydda världens krigshotade kulturarv

40 länder har godkänt skapandet av en ny fond som ska skydda kulturarv i krigszoner världen över. Målet är att samla ihop 100 miljoner dollar.

Annons

Två statyer som skadades i Palmyra visas nu på en utställning i Rom, efter att man befriat staden från Islamiska staten.

Representanter från 40 länder möttes på en tvådagarskonferens i Abu Dhabi, där man också tog beslut om att skapa fristäder för hotad konst.

"Vi är fast beslutna att fullfölja dessa långsiktiga mål för att garantera att det internationella samfundet ska fortsatta mobiliseringen för att trygga världsarvet", hette det i ett uttalande.

Världen har den senaste tiden sett hur bland andra den sunniextremistiska terrorgruppen Islamiska staten systematiskt har förstört kulturarv i syriska Palmyra, och irakiska Nimrud och Mosul.

Ännu har man inte slagit fast det exakta värdet för den föreslagna fonden i den så kallade Abu Dhabi-deklarationen. Men representanter har pratat om ett mål på cirka hundra miljoner dollar. Frankrike som, tillsammans med Förenade Arabemiraten, går i spetsen för initiativet har sagt att man ska bidra med 30 miljoner dollar. Även Kina och flera länder vid persiska viken har visat en vilja att delta till fonden, som ska ha sin bas i Genève.

Hotad konst ska dock bara förflyttas efter begäran från regeringen i det aktuella landet.

Samtidigt som mötet hölls sade Schweiziska myndigheter att de hade räddat konst från plundrade Palmyra, Libyen och Jemen, som nu förvaras i Genève.

Annons