Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny nationell scen för barn- och ungdomsteater: "Det är en stor glädje"

Regeringen utser teatergruppen Unga Klara till nationell scen för barn- och ungdomsteater. Uppdraget börjar vid årsskiftet och teatern blir då den första nationella scenen i sitt slag.

Annons

Repetitionen inför urpremiären av ”X” på Unga Klara, ett slags historiska exposé över rasism i regi av Farnaz Arbabi.

– Det är en stor glädje. Det här har varit en av mina viktigaste frågor under mandatperioden, sade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Förslaget ingår i budgetpropositionen för 2018, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

I kulturbudgeten mer än fördubblas det statliga stödet till Unga Klara, jämfört med i dag. 2018 beräknas stödet uppgå till 16,2 miljoner kronor och därefter 15,4 miljoner per år.

"Genom att Unga Klara blir nationell scen verkar regeringen för att barn och unga i Sverige får tillgång till kvalitativ och banbrytande teaterverksamhet i hela landet", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Unga Klara startades 1975 som en avdelning inom Stockholms stadsteater av dramatikern Suzanne Osten. Sedan 2009 verkar den som en fristående teater. Osten har tidigare arbetat för att teatern ska lyftas till nationell scen och liknande förslag har förts fram av Vänsterpartiet.

Mer läsning

Annons