Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygammal Fagerstapunk har hittat ut på Spotify

Rock mot mänskligheten väljer punk framför att skriva kärlekslåtar.

Annons
Prestigelös punk. Jari Hedlund, Fredrik Hultberg och Henrik Haverinen spelar i Rock mot mänskligheten. De tre börjar närma sig 30 och väntar inte, som i tonåren, på det stora genombrottet. ”Nu förstår man att man kanske inte kommer bli rockstjärna, men att det är kul ändå”, säger Fredrik Hultberg, som spelar bas och sjunger.

De har känt varandra sedan barnsben in i vuxenlivet. I tonåren har de spelat i olika band men sedan skulle det dröja länge innan Fredrik Hultberg, Jari Hedlund och Henrik Haverinen från Fagersta bestämde sig för att spela ihop igen.

– Det var väl någon tidig 30-årskris över att man inte gjorde musik längre, säger Henrik Haverinen som hörde av sig till Jari för att fråga om de inte skulle göra en punkplatta.

Den här gången har det sett lite annorlunda ut från tidigare i livet när de tre spelat ihop, senast för drygt åtta år sedan. Med teknikens hjälp har de nämligen spelat in musiken på olika håll. Sedan har de mejlat filer mellan varandra.

– Det har varit skönt att göra det själv, att inte ha den tidspressen som är i en studio, säger Henrik Haverinen.

Det är han som har mixat låtarna efteråt. Han spelar också gitarr. Fredrik Hultberg står för sången och basen. Jari Hedlund, som pendlar mellan Örebro och Fagersta, är trummisen i sällskapet.

Med barn och jobb har arbetssättet varit en förutsättning för att få ut musiken. Det är tre år sedan som de tre spelade rent fysiskt ihop. När låtarna spelats in har de träffats vid två tillfällen, men inte för att spela ihop.

På självaste nyårsafton släpptes deras album Rock mot mänskligheten på Spotify. Bland låttitlarna återfinns Dömda (hur vi än gör) , Gud är död och Om bomberna föll i kväll . Konflikterna i texterna beskrivs som tyngden i punklåtarna, som är åt det rockigare hållet.

– Det är samhällskritik vi skriver. Kärlekslåtar får alla andra skriva, säger Jari Hedlund.

Låtarna är på svenska. Två var till en början på engelska men skrevs i stället om liksom några av de andra låtarna som väntat i åratal på att spelas.

– Det har varit skönt att bli av med några gamla låtar som legat och skramlat, säger Jari.

Under tiden som de spelade in blev det sex nya låtar. Och när den sista låten mixats färdigt, fanns där två nya som får vänta till nästa musiksläpp.

– Vi har utvecklats och blivit mycket tajtare, det är bättre sett över tid. Vi har mer erfarenhet och influenser. Det är mer professionellt nu, säger Fredrik Hultberg.

– Ja, det här blev bättre fast vi inte spelat på så många år. Vi blev väl så inspirerade att vi höjde oss ett snäpp, säger Henrik Haverinen.

Syftet med Spotifysläppet är att få ut musiken, förhoppningen är att få någon slags reaktion. I övrigt är det ganska prestigelöst utan visioner om det stora genombrottet eller turnéer.

– Nu förstår man att man kanske inte kommer bli rockstjärna men att det är kul ändå, säger Fredrik Hultberg.

Rock mot mänskligheten har också valt att släppa sin musik på Youtube .

Mer läsning

Annons