Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över hundra ungdomar har sökt VLT:s stipendium till Lars Gustafssons minne

Nära 120 unga ambitiösa skribenter mellan 16 och 21 år har sök VLT:s nyinstiftade stipendium till författaren Lars Gustafssons minne.

Annons

Lars Gustafsson, författare, filosof, diktare och debattör från Västerås som avled i fjol.

– Det här är fantastiskt roligt och ett bra bevis på att vi inte minst i sociala medier lyckats väl med vår marknadsföring av stipendiet, säger Daniel Nordström, chefredaktör för VLT och ordförande i Stipendie- och insamlingsstiftelsen till Lars Gustafssons minne, i ett pressmeddelande.

Den 17 maj, på den store Västeråsförfattarens födelsedag, delas stipendiet ut för första gången. Det kommer att tilldelas en ung person mellan 16 och 21 år som skriver i Lars Gustafssons anda. Stipendiesumman är 50 000 kronor.

Daniel Nordström, chefredaktör på VLT och ordförande i Stipendie- och insamlingsstiftelsen.

– Med tanke på att stipendiet är helt nyinstiftat överstiger 120 sökande alla förväntningar. Det är mycket ambitiösa ansökningar som skickats in och många av dem som aspirerar på stipendiet är redan publicerade och har förekommit i litteraturprissammanhang tidigare, säger Erik Jersenius, kulturredaktör på VLT och ordförande i stipendiejuryn.

Ansökningarna bedöms av en jury på fem personer. Den leds av Erik Jersenius och består av Agneta Blomqvist, författare och Lars Gustafssons maka, Anders Lif journalist och författare, Crister Enander litteraturkritiker och författare och Gunilla Kindstrand, kulturjournalist.

Erik Jersenius, kulturredaktör VLT och juryordförande.

Likt Lars Gustafsson uppvisar många sökande en stor bredd i sitt skrivande. Bland dem finns debattörer, poeter, novellister, romanförfattare och essäister.

– De sökande är dessutom spridda över hela landet, det har kommit bidrag från Luleå i norr till Malmö i söder. Det är också roligt att se att de sökande har så skilda bakgrunder, säger Erik Jersenius.

Lars Gustafsson.

Mer om Lars Gustafsson

► Lars Gustafsson gick bort den 2 april förra året och blev 79 år gammal. Han föddes och växte upp i Västerås och arbetade som reporter på VLT innan just ett stipendium gav honom möjlighet att ge sig ut i världen för studier i Oxford och Uppsala.

► Lars Gustafsson var en internationellt mångfaldigt prisad författare, poet och samhällsdebattör. I hans rika litterära produktion märks verk som romansviten ”Sprickorna i muren” och satiren ”Tennisspelarna”.

► Stipendiet till Lars Gustafssons minne har VLT instiftat tillsammans med Lars Luttropp, tidigare kommunalråd och ledare för Västeråsmoderaterna.

► Styrelsen för Stipendie- och insamlingsstiftelsen till Lars Gustafssons minne består av Daniel Nordström, ordförande, Lars Luttropp, vice ordförande och Sven Erik Ring.

Annons