Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Päivi Hällström skriver för de sverigefinska barnen

Västeråsförfattaren Päivi Hällström är ensam om att skriva tvåspråkiga barnböcker för sverigefinska barn. Nu är hon aktuellt med den nya boken ”Hillan maailma” eller ”Hillas värld”.

Annons

För fyra år sedan kom den populära sångsamlingen ”Små, små visor” eller ”Pikku, pikku laulja” som den heter på finska och förra året debuterade Päivi Hällström som barnboksförfattare med ”Matka Suomeen” eller ”Resan till Finland”.

– I ”Resan till Finland” skildrade jag en sverigefinsk familj som reser till Finland och får uppleva den finska landsbygden, att bada bastu och se hjältegravarna från andra världskriget, säger Päivi Hällström.

I ”Hillas värld” berättar hon om samma famil och främst om flickan Hilla som blivit större sedan förra boken. Hon går i förskoleklass med flera andra barn som har finskt påbrå.

Päivi Hällström är nu aktuell med sin tredje barnbok, berättad på både svenska och finska.

– Det finns ett stort behov av barnböcker som, på ett pedagogiskt sätt, kan uppmuntra och värna om de sverigefinska barns kulturella arv och det värdefulla i att kunna flera språk.

Själv kom 69-åriga Päivi Hällström som 21-årig ensamstående tvåbarnsmor till Västerås 1970. Först arbetade hon som så många andra finska invandrare inom industrin, men snart fick hon upp intresset för barnomsorgen och lärandet. Hon började läsa sagor på finska på biblioteket tillsammans med en annan ”sagotant” som i sin tur läste på italienska för barnen från den andra stora invandragruppen under 1960- och 70-talet.

Ida Rosén Branzell har gjort de finna illustartionerna i Päivi Hällströms nya bok

Snart utbildade sig Päivi till förskollärare och hon arbetade många år som det. Under de närmare 20 sista åren av sitt yrkesliv var hon verksam som metodik- och pedagogiklärare på förskollärarutbildningen i Mälardalens högskola i Västerås.

Päivi Hällström  i sitt hem utanför Västerås.

Päivi Hällströms far var lärare utgiven poet och uppmuntrade henne att själv berätta. Det tog tid innan hon fick tid för det.

– Sedan jag blev pensionär har jag fått tid till att skriva, men jag också så mycket erfarenhet av och kunskap om pedagogik och att arbeta med små barn.

Hon har skrivit för finska kulturtidskrifter genom åren, men hennes första alster var sångboken ”Små, små visor” som innehåller visor med text på både svenska och finska. Den första upplagan kom redan 1988, men återutgavs på nytt 2012 med illustrationer av Ida Rosén Branzell, som också illustrerat den nya boken, och en cd-skiva med alla visorna.

Böckerna har nått fler än sverigefinska barn och barnfamiljer. De har blivit populära bland äldre sverigefinnar. Många äldre vill gärna sjunga visor på sitt modersmål och minnas gamla tider och sin barndom.

I

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

---------------------------------------

Nu har Bbl/AT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare– och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera Bbl/AT:s nya apphär.

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nyaapp här.

---------------------------------------

Nu har SA:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera SA:s nyaapp här.

Mer läsning

Annons