Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PC Jersild ger upphov till grubbel

BOK: "Tivoli" är ingen lättsmält roman, skriver Cecilia Persson.

Annons

Författaren och läkaren PC Jersild kan nog anses vara en folkär författare som har skrivit moderna klassiker såsom ”Vi ses i Song My”, ”Barnens ö” och inte minst ”Babels hus” som även fick ett stort genomslag som TV- serie under början av 1980-talet.

2007 fick han Hedeniuspriset och prismotiveringen ger en belysande bild av hans gärningar:

“PC Jersild har som välkänd författare och debattör under flera decennier satt människans livsvillkor i fokus. Han har med ett humanistiskt patos behandlat filosofiska frågor, etiska dilemman och forskningens och teknikens framsteg med dess konsekvenser för individ och samhälle. Inte minst har han under många år verkat för att den medicinska etiken ska vara sekulärt baserad.”

PC Jersild får vår kritiker Cecilia Persson att ställa de stora frågorna. Foto: Sara Mac Key

PC Jersild har hunnit bli över åttio år och i den nya romanen ”Tivoli” flätas de olika komplexa frågeställningar samman som han har ägnat stora delar av sitt produktiva författarliv åt. ”Tivoli” är en slags burlesk mix av dystopi och omskrivande socialrealistisk samtidsskildring ─ och i det perspektivet känns det relevant att försöka teckna en någorlunda rättvisande bakgrundsbild av Jersilds värv både som författare och debatterande läkare.

”Tivoli” är ingen lättsmält roman men det är inte de eviga livsfrågorna utan några givna svar heller. De är emellertid synnerligen stimulerande, intressanta och utmanande att ställa och så även ”Tivoli” att läsa.

”Tivoli” är en tämligen krävande roman som det inte är helt enkelt att riktigt få grepp om ─ utan snarare en bok med skilda filosofiska och etiska tanketrådar likt jordklotets byggnad med dess olika lager. Den globala kapitalismens rovdrift är romanens golv, väggar och tak. Jordskorpan kring pensionärerna som bor i anläggningen med det tvetydiga namnet "Lycksalighetens trädgårdar" ─ vilken med byggherrarnas vetskap är byggd på en sjunkande botten. Romanens yttre och inre kärna består i det sociala experiment som åldringarna manipulerade dras in i av anonyma kinesiska investerare. Det är spegelbilder av hur kommersialiseringen strategiskt och kalkylerat spelar med inhumana och omoraliska insatser med jordens invånare och planeten Tellus fortlevnad.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Isabelle Ståhl i topp när vi listar fem favoritböcker från maj-juni

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

Det är en intrikat berättelse och berättarrösterna är diffusa men karaktärerna framträder med sina mångfacetterade personligheter och skiftande livsöden via de tematiserade rum som Jersild raffinerat placerar dem i.

Han lyckas häpnadsväckande finurligt och humoristiskt få ihop romanbygget på ett sätt som man inte fullt ut begriper hur han lyckades med. Det krävs en erfaren, begåvad, bildad och intelligent författare för att ro i land en så ambitiös och svårnavigerad litterär och intellektuell ansats. Hur många svenska författare förmår reflektera kring hur man begraver en upplåsbar Barbara, exploaterade papperslösa städare, Ayn Rands roman ”Jorden skälvde”, nysvenska med ord som Kingo och Muffla och bråddjupa etiska och filosofiska frågor om hur människan ska definieras, i en och samma bok?

Ja, till slut sitter man och grubblar på hur skapelsen gick till överhuvudtaget ─ är det Big Bang eller Gud som skapade jorden? ”Tivoli” är ingen lättsmält roman men det är inte de eviga livsfrågorna utan några givna svar heller. De är emellertid synnerligen stimulerande, intressanta och utmanande att ställa och så även ”Tivoli” att läsa.

*

LITTERATUR

PC Jersild

”Tivoli”

(Albert Bonniers förlag)

Mer läsning

Annons