Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porträtt av en beklämmande kypare

BOK: Andreas T Olsson har skrivit en mycket underhållande roman, konstaterar Kristian Ekenberg.

Annons

”Sista gästen” är ett porträtt av en sorglig man. Thomas Rapp är kypare på KB i Stockholm, en restaurangromantiker och institutionens väktare. Han bor ensam, lever endast för sitt arbete och varannan månad åker han till Örebro, där exflickvännen bor, för att stryka runt på gatorna.

Andreas T Olsson imponerar på vår kritiker. Foto: TT

Han ser föraktfullt på de flesta gäster, som inte har vett att uppskatta det fina etablissemang som han vakar över, och gör skillnad på gäster och gäster. Med det senare menar han de gäster som är en restaurangs själ, de som får ett rum att lysa upp, som förstår att uppskatta alla finesser och som vet vilket vin som är gott till vilken rätt på menyn eller åtminstone har förnuftet att gå på kyparens rekommendation.

Paret Sara och Henrik är just sådana gäster. Och Thomas Rapp blir besatt av dem. Hans liv får mening när de kliver in genom KB:s dörrar. När restaurangen stänger för sommaren och Thomas får semester, är livet knappt värt att leva och tiden sniglar sig fram. När hösten äntligen kommer har Sara och Henrik bytt favoritrestaurang …

Andreas T Olsson är till vardags skådespelare på Dramaten och skrev och spelade själv i monologen ”Sufflören”, en av mina favoriter på teaterrepertoaren på senare år. Även ”Sufflören” utforskar en man, en sufflör, som likt Thomas Rapp är besatt av sitt arbete och är ”ombytlighetens motsats”. Tonen i ”Sista gästen” har också stora likheter med ”Sufflören”.

Konstnären Lennart Jirlows restaurangromantik är en referens i

Lennart Jirlows målningar är en återkommande referens i romanen och i restaurangromantik ligger Andreas T Olsson tätt efter Per Hagman, genrens mästare i Sverige. Jag kan inte heller läsa ”Sista gästen” utan att tänka på Jonas Karlsson, skådespelande kollega till Andreas T Olsson som också skrivit absurdistiska romaner och noveller. Robin Williams i filmen ”One hour photo”, som blir besatt av en familj som framkallar sina fotografier i hans butik, är en annan referens under läsningen.

”Sista gästen” är mycket underhållande, men också gravt beklämmande. Redan efter att ha läst första sidan förstår jag att detta är en bok som jag kommer ha stort nöje av. Avslutningen har någon saltomortal för mycket, men med denna roman etablerar sig Andreas T Olsson som ett av de mer intressanta namnen att följa på den svenska kulturscenen.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Isabelle Ståhl i topp när vi listar fem favoritböcker från maj-juni

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

*

LITTERATUR

Andreas T Olsson

”Sista gästen”

(Natur och Kultur)

Mer läsning

Annons