Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Punkens gudfader på scenen i Fagersta

En av den svenska punkens största ikoner gästar Mikisklubben och Fagersta på lördag. Michael Alonzo är inne på sitt fjärde decennium som musiker och hans texter om korruption och orättvisor är fortfarande aktuella.

Annons
Michael Alonzo gästar Mikisklubben i morgon lördag med purfärskt material från skivan Hur du blir en man, som släpptes digitalt i måndags.

Sommarlovet är över för Mikisklubben och det är dags att svira om till höstsäsongens spelningar på Götis.

I morgon, lördag, får klubben finbesök av punkikonen och skivaktuella Michael Alonzo.

Musikkarriären startade redan i mitten av 1970-talet men fick en rejäl fart i och med gruppen KSMB (1977-1982) där han var en av frontfigurerna.

1993 återförenades några av de forna bandmedlemmarna och gjorde bland annat en spelning i Fagersta på dåtidens B-rocken.

Vad minns du av den tiden?

– Vi spelade jämt. Det var väldigt roligt när vi var ute och spelade överallt, hela tiden, säger Michael Alonzo.

Senare bildades bandet Stockholms negrer och många av texterna rev runt så pass i grytan att de förbjöds att släppas på skiva.

Med ett glapp på nästan 20 år bildade Michael Alonzo tillsammans med bland andra Nicke Andersson från The Hellacopters, 2011 gruppen Alonzo+Fas 3.

I måndags kom Alonzos platta Hur du blir en man. En elvaspårig skiva med ett kärt återhörande från förre KSMB-medlemmen Steppan.

– Det känns jättekul. Det var roligt att hänga i studion efter så många år. Det har gått säkert 30 år sedan sist, men på något konstigt sätt kändes det som en lunchrast, säger Michael Alonzo.

Glappet i musiken har sina orsaker i att han har engagerat sig politiskt och arbetar som ordförande i föreningen Pappa-barn, som jobbar för att barn ska ha rätt till båda sina föräldrar.

– Hela punkrörelsen, det här ”vi bara kör” funkar, och har lett in mig i olika rörelser och organisationer. När jag var extremt trött på rasism i Sverige började jag med politik. Det blir ganska mycket för mig när det väl tar fart, säger Michael Alonzo.

Han brukar ofta få frågan var han hittar tiden.

– Jag har ingen båt, inget lantställe. Det jag har är min familj och musiken, säger han.

På spelningen kör bandet låtar från tiden med KSMB, Stockholms negrer och nyskrivet material.

En mix från fyra decennier, märks det textmässigt eller är du lika förbannad?

– Jag skriver inte låtar som heter förortsbarn längre. Nu skriver man låtar om kärleken till sina barn. Det kanske inte låter så hårdrockigt eller punkigt, säger Michael Alonzo.

Han ser fram emot att gå upp på scenen i morgon.

– Jag är glad och lite uppspelt, det är ovanligt. Jag har fått så många meddelanden på facebook från folk som ska komma och titta på lördag. Det är ganska kul med internet, man kommer nära folk på ett annat sätt.

Mer läsning

Annons