Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Queervisning på Armémuseum under Pride

Snart drar Pridefestivalen i Stockholm i gång med ett schema fyllt av kulturhändelser. Armémuseum visar till exempel sin samling utifrån 1900-talets skräck för homosexualitet – i synnerhet inom värnplikten.

Annons

Synen på homosexualitet inom armén skildras i en Pride-visning av Armémuseums samling. Pressbild.

Sommarens Pridefest breder snart ut sig över Stockholm, för nittonde året i rad. På Armémuseum uppmärksammas det genom en visning som handlar om normer, manlig gemenskap och sexualkontroll inom Försvarsmakten under 1900–talet – och om hur det militära återspeglar samhällets värderingar.

– Det blir ganska extremt i och med att det är en ensidigt manlig miljö, säger Peter Zander, intendent vid Armémuseum.

År 1901 införs allmän värnplikt i Sverige. Den rådande sexualsynen var präglad av viktorianismen där kvinnor inte ansågs ha någon sexualitet – den stod männen för. Frågan var då, berättar Peter Zander, hur de skulle klara av att göra värnplikten utan att bli helt vilda.

Allmän värnplikt införs år 1901 i Sverige och var fram till 1979 enbart en manlig arena. Pressbild.

Lösningen blev att bygga bort alla möjliga intima möten. Allt skulle vara öppet så att det "där" inte kunde hända – det vill säga att två män skulle ha sex med varandra.

– När regementen byggdes runtom i landet såg man till att skapa så få enskilda tillfällen som möjligt, allt skulle göras i grupp. Det var sovsalar, vid duscharna fanns inga rum där man kunde stänga om sig och när vattenklosetterna så småningom kom hade båsen aldrig dörrar.

Homosexualitet blev avkriminaliserat 1944 och klassades istället som sinnessjukdom fram till 1979. Det gjorde inte saken bättre för människorna som det berörde menar Peter Zander. Till skillnad från tidigare började man erkänna dess existens – men som en icke önskvärd sådan. Något som märktes inom militärens ökända jargong.

– Att sträcka ut sin ena arm för att se om man hade rätt avstånd till den som marscherade i raden framför kallades till exempel för bögavstånd, säger han.

För 38 år sedan, år 1979, blir det möjligt för kvinnor att göra militärtjänst. Samma år demonstrerar en grupp aktivister i Socialstyrelsens trappa och kräver av generaldirektören Barbro Westerholm att homosexualitet inte längre ska klassas som en mental rubbning.

Två månader senare stryks homosexualitet ur Socialstyrelsens sjukdomsregister.

– Men det fanns fortfarande med på agendan inom militären. Man kunde lätt få frisedel om man verkade vara en ”sån”, säger Peter Zander som hoppas att tillbakablicken i arméhistorien kan ge perspektiv över de individuella rättigheter många tar för givna i dag.

– De har sin bakgrund i att många människor har riskerat både sitt liv och sin hälsa för att gå vidare med de här frågorna.

Amanda Horne/TT

Fakta: Fler kulturpärlor under Pride-veckan

"The Rocky horror picture show" – biografen Zita har i fem år visat kultfilmen "The Rocky horror picture show" med publikdeltagande under Stockholm Pride. Jubileet firas i år med att Nille Fulproduktion/Nilleteatern genomför Sveriges första officiella shadowcast – skådespeleri framför bioduken samtidigt som filmen rullar. 4 augusti.

Lesbisk frukost – Stolt scenkonst serverar frukost till självkostnadspris samtidigt som besökarna kan lyssna på de senaste alstren från de mest omtalade lesbiska och queera dramatikerna. Kulturhuset Stadsteatern 3 augusti.

"Dancing men" – en utställning på Dansmuseet om synen på män som dansar. Öppen till 20 augusti.

Pride-samtal om scenkonst – Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen bjuder in till en öppen läsning av lesbisk farskomedi, samtal om roller i teaterhistorien som aldrig fått komma ut och en förhandstitt av "Att göra sig av med Eddy" av Édouard Louis. Gratis och riktar sig främst till dem mellan 15 till 25 år. 31 juli.

"Tranimationer" – Lisa Thulin visar och berättar om sina uppmärksammade animerade filmer med transtema. Kulturhuset Stadsteatern 31 juli.

Queerhet i manga – live-podd på Science fiction-bokhandeln om hur hbtq-identiter framställs i manga och om hur det är att leva som gay och lesbisk i Japan. 1 augusti.

Standup på Pridehouse – brittiska stand up-stjärnan Bethany Black, med beskrivningen “Storbritanniens enda gothiska, lesbiska och transsexuella komiker”, komikern Moa Svan och nya stjärnskottet Shanti Rydwall-Menon bjuder på en helkväll med stand up. Kulturhuset Stadsteatern 3 aug.

Mer läsning

Annons