Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport från Tindervärlden

BOK: Cecilia Persson känner att hon inte tillhör målgruppen efter att ha läst Jack Hildéns "God och opåverkad".

Annons

Det finns böcker utan tuggmotstånd och de smälter som sockervadd i munnen ─ och Jack Hildéns nya roman ”God och opåverkad” är en sådan läsupplevelse. Det känns lite trist att konstatera det och självkritiskt infinner sig frågan om det beror på en dålig läsning eller att en kvinna i övre medelåldern kanske inte har så mycket gemensamt med ”Tindergenerationen”?

Om det vore en yngre person som hade tagit sig an ”God och opåverkad” så hade troligen boken appelerat som en slags generationsroman som läsaren kunde identifiera sig med. Sociologen Zygmunt Bauman har skrivit mycket tänkvärt om hur allting flyter i det individualistiska konsumtionssamhället: den flytande kärlekens förvirrade begär som härrör ur komplexa rädslor.

Jack Hildén skriver för Tindergenerationen. Foto: Göran Segeholm

De styrande rädslorna som är en brutal men logisk psykologisk konsekvens av ett samhälle utan andra ideal än att ”köpa sig en stunds frid och lycka”. Och om den sociologiska tolkningsramen appliceras på ”God och opåverkad” så blir genast huvudkaraktären Isak en mycket mer vederhäftig och tidstypiskt sammansatt gestalt.

Nu råkade ”God och opåverkad” hamna i händerna på en kritisk bokmalskärring som inte ens vet hur Tinder fungerar.

Vi får följa Isak från tidig ålder som växer upp i en medelklassmiljö med frånskilda föräldrar. Han drabbas redan som en liten pojke av reumatologiska smärtor som sedan visar sig vara den kroniska sjukdomen Chron. Isaks sätt att känslomässigt hantera den här personliga katastrofen är genom att splittra sig i två olika personligheter. Det är drabbande och starkt hur han smusslar med sina sprutor och mediciner för att framstå som en vacker och kåt yngling som avverkar tjejer, i något som liknar ett sexmissbruk ─ istället för att avslöja sanningen om att han när som helst kan drabbas av ett allvarligt sjukdomsskov.

”Tindergenerationen” låter okända ansikten swisha förbi på mobilskärmen och på några sekunder har man stämt träff för ett knull för att sedan fortsätta swisha vidare efter nya främmande ansikten. Det är ytligt, tomt och grått och vemodigt.

Jack Hildén, skriver fram trovärdiga beskrivningar av hur verkligheten ter sig i den frivola Tindervärlden där alla är lika vilsna som Isak själv. I relationen till flickvännen Vera glimtar det stundtals fram något som framstår som kärlek men inte heller för Vera törs Isak riktigt visa vem han är bakom den ytliga masken. Han är henne heller inte trogen men hur ska man kunna vara trogen någon annan, när man förnekar sig själv?

Det är min positiva övertygelse att hade läsaren av ”God och opåverkad” varit en åttiotalist eller nittiotalist så hade den här boken känts brännande angelägen. Nu råkade ”God och opåverkad” hamna i händerna på en kritisk bokmalskärring som inte ens vet hur Tinder fungerar. Det ska nog inte Jack Hildéns roman belstas för men likväl avslöjar det ─ att om en boks komposition och bärande tematik bygger på samtida identitetsmarkörer så både vinner och förlorar man olika läsares engagemang och intresse.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Isabelle Ståhl i topp när vi listar fem favoritböcker från maj-juni

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

*

LITTERATUR

Jack Hildén

”God och opåverkad”

(Norstedts)

Annons