Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röster om Gösta Ekman: "En av våra absolut största"

En av våra absolut största, enligt samarbetspartnern Peter Dalle.
En fantastisk människa, regissör och skådespelare, enligt skådespelaren Ellen Jelinek.
Alla hyllar Gösta Ekman.

Annons

Skådespelaren Gösta Ekman med sin fru dåvarande Dramatenchefen Marie-Louise Ekman på Dramatens höstsamling på Kungliga Dramatiska Teatern 2009.Foto: Christine Olsson/TT

Skådespelaren Ellen Jelinek regisserades av Gösta Ekman i föreställningen "Den girige" när den spelades på Dramaten.

- Han var en fantastisk människa, regissör och skådespelare. Jag kommer att sakna honom så mycket. Hela Dramaten kommer att sakna honom. Jag är ärad och glad över att jag fick lära känna honom och jobba med honom så pass mycket. Just nu tänker jag på (hans hustru) Marie-Louise (Ekman), säger hon.

Jelinek beskriver Gösta Ekman som rolig, men också noggrann och ofta allvarig och eftertänksam. Han var en bra ledare, och duktig på att stötta skådespelarna, enligt Jelinek.

- Jag tyckte att han var seende och lugn. Han kunde också vara bestämd med vad han ville. Jag kände mig sedd, han stod upp för oss. Jag hade önskat att jag också hade spelat mot honom. Men jag fick lära känna honom som kompis och regissör.Många förknippar honom med roliga skojiga i Papphammar och Jönssonligan, men Jelinek betonar att han var en djup, tänkande person med ett stort allvar.

- Han är en legend, han kommer för alltid att finnas kvar, säger hon.

En av de sista insatserna Gösta Ekman gjorde på film var i Peter Dalles "Skenbart". En presentation som regissören själv beskriver som ett väldigt fint och "skojigt" porträtt. Dalle kände till Ekman sjukdom sedan tidigare och beskriver det som oväntat väntat.

- Jag fick höra det för två och halv minuter sedan. Jag pratade med honom för två veckor sedan och tänkte att jag skulle höra av mig i veckan för att ses. Det känns jättesorgligt. Jag visste ju att han var väldigt sjuk, men är ändå tagen på sängen, säger en märkbart tagen Peter Dalle till TT och tillägger:

- Det är en av våra absolut största. En människa jag växte upp med som det roligaste man visste. Det var ju Gösta Ekman, Hasseåtage och allt de gjorde tillsammans. Han har betytt jättemycket för mig och sen har vi ju blivit goda vänner.

Peter Dalle kommer att minnas Gösta Ekman som en fantastiskt rolig, levande skådespelare och komiker. Hade Gösta Ekman varit av anglosaxiskt ursprung är Peter Dalle övertygande om att han blivit världsberömd.

- Han hade varit lika stor som Peter Sellers.

Fler röster om Ekman

Kända som okända kommenterade Gösta Ekmans bortgång på sociala medier.

Flera kommenterade datumet:

"Så ledsamt och så passande att Gösta Ekman skulle dö 1 april. Humor och allvar. Humor och allvar. Tack för allt".

"Det ska väl vara Gösta Ekman till att lämna jordelivet den 1 april. Lysande Sickan och tack för alla skratt!"

"Att Gösta Ekman stämplar ut från denna värld på 1 April känns som hans sista geniala plan. Tack för skratten!"

"Tänk att en stor skådespelare som roat och skojat med oss dör den 1:april. Ödets ironi".

"Tråkigt att läsa om Gösta Ekman. Jag växte upp med filmer som Jönssonligan och Papphammar. Stor förlust".

"En av de största har lämnat oss".

"Som att barndomen bleknar bort, ett steg i taget. Tack för allt fint, Gösta Ekman!" skriver kulturskribenten Kristina Lindquist‏.

LÄS MER: Bah Kuhnke om Gösta Ekmans bortgång.

Mer läsning

Annons