Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rydell Quick spelar på Bruks på lördag

Inte bara det mest publikdragande. Rydell Quick är också det mest turnerande rockbandet sägs det. – Ja, vi är ju det, säger Malin Quick och skrattar.

Annons

– Vi skulle kunna turnera hur mycket som helst, men vi kan välja perioder och i år tar vi till och med lite semester. Vi har tackat nej till tio festivaler, och det är ju lite synd. De har varit i Fagersta en gång tidigare, på Green Man ”för jättelänge sedan”.

Vad kan publiken vänta sig på lördag?

– De kan räkna med full fart, en jäkla fart. Det blir eget material och några andra artisters låtar, säger Malin.

– Men vi går på feeling, ibland blir det 95 procent eget. Bandet har turnerat flitigt i fjälltrakterna i vinter och spelade i helgen i Sälen och Norge. Och strax innan dess var det spelningar i Borås, Uppsala och Helsingborg.

– Vi körde 280 mil på fyra dagar, berättar Malin. Det var hon och Christer Rydell som startade Rydell och Quick, och till en början var det bara de två på scenen.

– Det är roligare med band, nu är vi åtta, nio personer som åker runt. De är fem i bandet och har 24 tons last i egna trailers. Sättningen på bandet är inte den mest vanliga när det gäller rockmusik. Christer Rydell spelar gitarr och sjunger, Malin Quick sjunger och spelar saxofon. Därutöver består bandet av en basist och två trummisar. Malin och Christer körde i gång 1989, men först 2006 kom det första albumet. Följt av ytterligare ett 2012.

– Vi turnerar så mycket så vi hinner inte skriva eget material. Vi har vigt vårt liv åt publiken och som mest har vi haft 249 spelningar under ett år, och tillbringat 302 nätter på hotell. I dag ligger antalet spelningar under en säsong på mellan 120 och 180. De väljer musiken efter publiken, och det blir lite andra låter när de spelar på företagsevent.

– Vi tycker om att varva med festivaler, klubbar och torgfester, säger Malin. Trots flitigt turnerande är inte Rydell Quick så kända för den stora allmänheten.

– Vi säger nej till teve, vi har det bra som vi har det. Och vi gillar att spela inför publik, det är så himla roligt. Det de kallar sommarturné börjar närma sig. Sista april spelar de i Lesjöfors, 1 maj i Fellingsbro och dagen efter i Fagersta. Än är det för tidigt att ta fram motorcyklarna men när värmen kommer kör Malin och Christer hoj mellan spelningarna. Och den trogna publiken hänger på.

– Speciellt på sommaren är det många som följer oss från plats till plats, säger Malin Quick.

Har gett ut två album

Efter flera singlar i början på 2000-talet kom Rydell Quicks första album R. O. C. K. O. H. O. L. I. C år 2006. Det andra albumet R.O.A.D.T.R.I.P. kom år 2012.

I dag är de fem i bandet: Christer Rydell, sång och gitarr. Malin Quick, sång och saxofon. Daniel Karlsson, bas. Berndt Baumgartner, trummor. Mikael Hronek, trummor.

Mer läsning

Annons