Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan manlig makt också utövas

Berättaren i Geir Gulliksens uppmärksammade "Berättelse om ett äktenskap" framstår som en kärleksfull make.
Samtidigt framstår han som obehagligt manipulativ, skriver Margaretha Levin Blekastad.

Annons

Geir Gulliksen

När Jon möter Timmy blir han blixtförälskad och lämnar sin fru. Den svikna hustrun skickar med honom en önskan om att även han ska bli lämnad en dag. Att han ska få känna hur det känns. Så blir det också. Trots att Jon och Timmy lever i ett osannolikt harmoniskt och kärleksfullt äktenskap, i alla fall enligt Jon, lämnar hon honom för en annan man.

När historien börjar i den norske författaren Geir Gulliksens uppmärksammade ”Berättelse om ett äktenskap” är allt redan över. Timmy har lämnat Jon och han försöker förstå vad det var som hände. Hur de kunde förlora allt de hade. I den hårt koncentrerade och poetiska romanen borrar sig Geir Gulliksen ner i deras förhållande och vrider och vänder på varje fas. Det första, gnistrande mötet på en läkarmottagning. Den häftiga förälskelsen. Åren när de bygger upp sitt gemensamma liv med barn och arbete. Den plågsamma och laddade tiden när Timmy har träffat Harald, den nye mannen.

Det är Jons berättelse, från början till slut, präglad av hans tolkningar av deras äktenskap och vem Timmy är. Vad hon själv tänker och tycker blir kvar i skuggan, hon får aldrig någon tydlig gestalt. Jon beskriver deras äktenskap som lyckligt, speciellt, unikt, näst intill perfekt. Timmy, som är läkare, gör karriär, medan Jon frilansar hemifrån och tar huvudansvaret för hem och barn.

Han hävdar att hans enda önskan är att hon ska vara fri att göra det hon vill. I själva verket framstår han som ett kontroll-freak, en man som manipulerar genom att koppla sin välvilja och sina omsorger till outtalade motkrav, ständigt i hälarna på Timmy. Ständigt beredd att berätta för henne vem hon är.Han målar upp henne som en drömbild, men vem kan stå ut med det i längden?Det är inte alls konstigt att hon drar sig undan till sina löpturer och sin skidåkning, för att komma bort från hans klängighet och vädjan om bekräftelse. Han driver till och med på när Timmy har träffat den nye mannen, som om han vill att hon ska bli förälskad i Harald och sedan välja bort honom, för att bekräfta sin kärlek till Jon.Så kan manlig makt också utövas.

”Berättelse om ett äktenskap” är en laddad, sorglig och sårig roman om hur en relation långsamt faller sönder. Geir Gulliksen imponerar med sitt konsekventa berättarperspektiv och sin hårt hållna koncentration. Det är en roman som öppnar för diskussion och tolkningar. Den väcker också frågan om hur Timmys version skulle ha sett ut. Jag är övertygad om att det är en helt annan historia.

Litteratur

Geir Gulliksen

Berättelse om ett äktenskap

Översättning: Urban Andersson

Weyler förlag

Annons