Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så känner vi igen tyrannen

BOK: Kristian Ekenberg har läst en bok om vad vi kan lära för att inte göra om 1900-talets misstag.

Annons

Valet av Donald Trump som USA:s president har inneburit en boom för förlagsbranschen och traditionell press. Lässuget om detta ögonblick i historien är enormt, att döma av amerikanska nyhets- och tidskriftssajter, där i stort sett alla rubriker vanpryds av Trumps kalufs.

Vad kan vi lära av Hitlers maktövertagande? Foto: TT

En av de mer uppmärksammade böckerna, Timothy Snyders ”Om tyranni”, har nu översatts till svenska av Margareta Eklöf. En kort, kompakt historielektion med ”tjugo lärdomar från tjugonde århundradet”, vars syfte är att göra allmänheten uppmärksam på de tecken som tidigare har varit signaler om fascism och diktatur.

Timothy Snyder har tidigare skrivit böcker som ”Den blodiga jorden” och är professor i historia vid Yale University. I ”Om tyranni” skriver han i korta kapitel, som följer rubriker med uppmaningar, om att vi inte ska ”lyda i förväg”, "hålla yrkesetiken högt”, ”försvara institutionerna” etcetera.

Många av råden är kloka, även om vissa är mer inriktade till en amerikansk publik (som rådet ”besinna dig om du måste bära vapen”). Hans insikter är inte särskilt spektakulära, men boken fyller ett behov av motstånd och listformen ger den ett direkt tilltal som längre utläggningar om samma ämne saknar. Därmed har boken också potential att nå många fler än dem som vanligtvis läser böcker om politik.

Det som möjligtvis skiljer Snyders råd från andra liknande analyser av fascismens och tyranniets mekanismer, är att Snyder kräver mycket av individen. Han skriver inte om hur ”samhället” eller ”politikerna” bör agera, utan om vad du som individ kan göra för att inte demokratin ska implodera.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Isabelle Ståhl i topp när vi listar fem favoritböcker från maj-juni

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

Ansvaret läggs på läsarens axlar. Det är inte någon annan som ska rädda demokratin. Som han skriver i bokens avslutande kapitel: ”Om ingen av oss är redo att dö för friheten kommer vi alla att dö under tyranni.”

Det kan handla om enkla råd som att ta ögonkontakt med medmänniskor, lämna bidrag till goda ändamål, prenumerera på tidningar och engagera sig aktivt i politiken. Mindre originell är han i resonemangen kring språkets förskjutningar och hur skillnaden mellan sanning och lögn upplöses i språket.

Man kan bara hoppas att dessa kritiker får rätt, att ”Om tyranni” om några år ses som en pinsam rest från en parentes i historien att le åt, när vi misstog en amerikansk version av Silvio Berlusconi för en ny Hitler.

Onödigt hård är han mot digitaliseringen, där bokstäver tryckta på papper värderas högre än de som svävar på en skärm. Däremot är han mer rätt ute i kapitlet ”Bygg upp ett privatliv”, där han ger konkreta råd om att radera skadliga spionprogram från datorn och tänka över vilka digitala spår man lämnar efter sig. Digitaliseringen har fört med sig en märklig attityd, särskilt bland unga människor, om att privatliv tillhör det förgångna och är någonting suspekt. En sådan inställning är mumma för potentiella diktatorer och bör bekämpas.

Hur stor nytta har vi av en karta över det förflutna för att navigera i samtiden? Vi ska inte tro att framtiden gör entré i identisk uniform som i det förflutna, nästa stora diktator kommer knappast ha snedlugg och lustig mustasch. Men i de underliggande mönstren och populismens DNA finns mycket att lära; inte bara från 1900-talets blodiga fält, för övrigt, utan även exempelvis Platon skrev kusligt klarsynt om hur demagoger kan kidnappa demokratin.

Timothy Snyder och andra som har dragit liknande långtgående jämförelser med 1930-talet har anklagats för att vara hysteriska. Man kan bara hoppas att dessa kritiker får rätt, att ”Om tyranni” om några år ses som en pinsam rest från en parentes i historien att le åt, när vi misstog en amerikansk version av Silvio Berlusconi för en ny Hitler.

Även om vi skulle överleva Trump, lär inte vinden som har fört fram honom mojna än på länge, och bakom honom kan betydligt mer slipade krafter bida sin tid och skörda det som han har sått.

*

LITTERATUR

Timothy Snyder

"Om tyranni"

Översättning: Margareta Eklöf

(Albert Bonniers förlag)

Mer läsning

Annons