Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjunger hårdrock i kyrkan

Vinst i Melodifestivalen och trea i Eurovision. Jan Johansen intar Västanfors kyrka på söndag.

Annons
Uppbrottet från alkoholen och förra årets självbiografi har förändrat Jan Johansens relation till hans fans. ”Jag har blivit mer här och nu sedan jag blev nykter. Jag har fått en bättre självkänsla, vilket jag fått många kommentarer om. Boken har varit som en terapi. Det har varit både roligt och jobbigt att gå igenom det man minns”.

Jan Johansen blev rikskändis över en natt när han vann Melodifestivalen 1995 med låten ”Se på mig”, som han följde upp med en tredjeplats i Eurovision.

Men att Johansen stått på scen inför 10 000 personer gör inte att han tänker mindre om söndagens konsert i Västanfors kyrka, som han gör ihop med församlingens kör och rockbandet Black rose från Fagersta.

– Det är en häftig upplevelse att vara med i Eurovision, men det är också skönt när några hundra personer kommer för att se en konsert med just mig, säger Jan Johansen.

Att uppträda i kyrkor är inte på något sätt nytt för honom, men något han gjort lite mer på senare år. Han sjunger även ofta på sommarfestivaler och krogar.

– Jag nappar på det jag tycker låter bra och roligt. Kommer man bara överens så kör jag, säger han.

Att Jan Johansen kommer till Västanfors nu på söndag beror på Lena Martinsson, kyrkomusiker i Västanfors-Västervåla församling, som också leder församlingens rock- och popkör.

De båda hade spelat ihop förra året, då Martinsson bjudits för att spela keyboard under Johansens uppträdande på Rockland i Sala.

– Jag frågade om han ville göra en kyrkospelning, och det ville han. Det ska bli kul att få hit honom, säger hon och tillägger:

– Vårens rock- och popkör har lockat runt 70 personer, vilket är rekord. Kören och jag är både taggade och förväntansfulla.

Mer läsning

Annons