Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön retrokänsla när Sven Ahlbom återuppstår på nyöppnade Stadsbiblioteket

En härlig retrorestaurering förankrar Stadsbiblioteket i 1950-talet och Sven Ahlboms arkitektoniska vision.

Annons

Efter att i fyra dagar varit stängt inger nu det nygamla biblioteket ett mer öppet och levande intryck. Att kliva in i det är en bekväm tidsresa tillbaka till den tidsenliga charm som fångades i de vackra foton som togs här för över 50 år sedan. Bibliotekschefen Niclas Lindberg förklarar att det också varit hans idé med uppfräschningen av Stadsbiblioteket. När han tillträdde för ett år sedan och fick se lokalerna tyckte han att det var synd att så mycket av arkitekturen och den konstnärliga utsmyckningen skymdes bakom bokhyllor och biblioteksdeskar.

Ett sprillans nytt stadsbibliotek i Västerås 1956.

Redan i entréhallen möts besökaren nu av en ny luftig yta. De stora bokhyllorna för reserverad litteratur och desken som stod bredvid dem, har flyttats undan. I stället finns ett stort torgutrymme där man kan sitta och läsa eller samtala. Hela hallen ser mer ut som Sven Ahlbom tänkte sig när han ritade biblioteket på 50-talet. Mindre skön är återlämningsautomaten, som dessvärre inte går att göra mycket åt, men vars skal åtminstone är transperent för den som tycker att dess funktion är spännande.

Bibliotekets entréhall och cafédel har fått en öppnare och trevligare atmosfär.

Efter nyöppnandet påminner biblioteket mer om hur det var på 1950-talet.

Den något sjangserade cafédelen har fräschats upp. Längst ner i lokalen finns en liten scen för öppna samtal och uppläsning samt en LP-spelare där man kan lägga på någon av de 8 000 vinylplattorna i bibliotekets samling.

Nu har bibliotekets entréhall fått en liten scen och en LP-spelare där besökarna kan välja ur skivsamlingen på 8 000 vinylplattor.

På barnavdelningen intill har en särskilt mysig plats för de allra minsta med en uppsättning gosiga mjukdjur inretts och bokhyllor har flyttatsför att göra de vackert smyckade tegelväggarna synligare.

Barnavdelningens vackra tegelväggar har blivit synligare.

En våning upp i den gamla utlåningshallen har bokhyllor och lådor med seriealbum tagits bort i mitten av rummet för att återskapa den öppna och storslagna känsla som ursprungligen fanns i det. Birger Hallings enorma muralmålning, som berättar om tecknens och bokstävernas uppkomst, är åter tydligt dominerande i hallen.

Birger Hallings vackra väggmålning dominerar åter igen den gamla utlåningshallen i biblioteket.

I ett av rummen intill har ett särskilt Tomas Tranströmer-rum invigts. Det är möblerat med de bord och stolar som fanns i biblioteket vid dess öppnande och här finns också ett särskilt skrivbord där besökarna i den store poetens anda kan skriva Västerås nya poesi och fästa upp sina dikter på väggen.

I det nya Tranströmer-rummet tas de gamla 50-talsmöblerna i bruk igen.

Över huvud taget är biblioteket nu i mycket stor uträckning prytt av det gamla goda möblemanget från 50-talet. ”Om man inte har så mycket pengar att röra sig med, får man ta det man har”, konstaterar Niclas Lindberg skämtsamt. Att de tjusiga stolarna, borden och bänkarna finns kvar och används igen, ger de tidigare något anonyma lokalerna en ny varm retrokänsla och tydligare identitet.

Läxläsning på Stadsbiblioteket 1954.

Den största funktionella nyheten är att alla datorer för besökare har samlats på en plats i fackavdelningen. Här finns nu också bibliotekets spetskompetens inom it för att fullt ut kunna hjälpa besökarna. Niclas Lindberg förklarar att de tidigare utspridda datorerna innebar att många av bibliotekarierna fick försöka hjälpa till med sådant som asyl- och visumansökningar i stället för att få frågor om litteratur och utlåningsmaterial. Nu får alla bättre service oavsett ärende.

Bibliotekschefen Niclas Lindberg visar stolt upp den nya it-avdelningen på Stadsbiblioteket.

Härligast är ändå att se att bibliotekets utsmyckningar blivit synligare och kommer till sin rätt, som Esaias Thoréns dubbeldörr i 25 olika träslag in till hörsalen och inte minst Anders Jönssons underbara järnskulptur ”Jönssons katt” i barnavdelningen.

Mer läsning

Annons