Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slumrande drömmar om det förlorade folkhemmet

BOK: Mia Ajvide har en berättarlust som smittar, skriver Cecilia Persson.

Annons

Det är möjligen lite klichéartat att framhålla att Mia Ajvide skriver med en berättarlust som smittar. Men det är vad hon gör i sin nya roman ”Älska Vingåker”.

Mia Ajvides roman får tummen upp av vår recensent. Foto: John Ajvide Lindqvist

Idén är ovanligt kreativ och sinnrik när hon låter kommunalrådet Olle ─ kommunens starke man ─ göra något så ovanligt som att satsa på kärleken för att rycka liv både i kommunens dåliga finanser och invånarna som trampar runt i invanda hjulspår. Vingåker är en liten ort i Södermanland med cirka 5,000 invånare och Mia Ajvide har förlagt berättelsen till 1970-talet men den löper fram till 2015, och i tidspannet fångar hon metaforiskt folkhemsvisionens uppgång och fall.

Tydligast, kanske på gränsen till övertydligt, blir detta när kommunalrådet Olle sitter på sitt tjänsterum med de socialdemokratiska landsfäderna Hjalmar Branting, Per-Albin Hansson och Tage Erland men även Olof Palme får hon med på ett hörn, som stirrar ner på Olle när de hänger på tjänsterummets väggar.

Vingåker präglas av det ekonomiska beroendet till en vacklande textilindustri där kvinnor sliter för urusla löner. Klass och könskonflikten skildrar Ajvide inträngande och utan att bli påträngande. Den hårt arbetande och ensamstående mamman Maritas ekonomiskt och socialt utsatta livssituation är drabbande och trovärdigt gestaltad. Relationen mellan Marita och Olle blir till en slags idealbild av en engagerad, solidarisk och pragmatisk socialdemokratisk politiker som tar ett ideologiskt ansvar genom att se och förstå Marita och de andra invånarnas livsomständigheter.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

Lilla Vingåker blir som ett koncentrat av det socialdemokratiska Sveriges goda vilja; vars visioner visade sig vara svåra att realisera, trots seriösa ambitioner.

Den gåtfulla flickan Nina och den annorlunda Petrus – som är en barndomsvän till Olle ─ har båda paranormala begåvningar och kan läsa andras tankar, känns lite mer sökta även om deras roll är det sammanhållande kittet i romanens innehåll och form. Hur Nina hamnade i Vingåker vore att avslöja för mycket och även hennes påverkan på olika personer som kommer i hennes väg.

Det summerande intrycket av en mycket välskriven och sympatisk bok är värmen och tilltron till kärlekens förmåga att både föra samman och skilja människor åt. ”Älska Vingåker” är en roman som med rätta kommer glädja och beröra många och väcka slumrande drömmar om ett kärleksfullt och omsorgsfullt folkhems-Sverige till liv.

*

LITTERATUR

Mia Ajvide

”Älska Vingåker”

(Albert Bonniers förlag)

Mer läsning

Annons