Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna vill bryta "bisarrt avtal" med Svenska Akademien – Vill se över möjligheten att häva avtalet

Mitt i den pågående krisen tornar ett nytt orosmoln upp sig på Svenska Akademiens himmel. Nu öppnar Socialdemokraterna i Stockholms stads fastighetsnämnd upp för att häva deras hyreskontrakt, skriver Dagens Nyheter.

Annons
Foto Jonas Ekströmer / TT  Börshuset i Stockholm.

Sedan 1914 hyr Svenska Akademien över 2 000 kvadratmeter i Börshuset i Stockholm – utan att betala någon hyra. Den står istället stadens skattebetalare för.

Institutionen ville från början köpa fastigheten men fick nej. Då formulerades istället ett avtal som säger att de har evig nyttjanderätt, uppvärmning och underhåll av lokalerna. Det betalade de totalt 600 000 kronor för, vilket motsvarar omkring 29 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Avtalet är inte alls förenligt med den tid vi lever i nu

För att ändra de gamla avtalen krävs politiska beslut – vilket Socialdemokraterna i Stockholms stads fastighetsnämnd nu öppnar för, enligt DN.

– Avtalet är inte alls förenligt med den tid vi lever i nu. Det är ett avtal som aldrig skulle skrivits i dag, att det skulle vara gratis, uppvärmt och underhållet. Det är ett bisarrt avtal som vi borde se över, säger Stefan Hansson, ordförande i nämnden, till tidningen.

Han är öppen för att låta Svenska Akademien få stanna i lokalerna – om de betalar för sig.

Richard Bengtsson (L), vice ordförande i fastighetsnämnden, är dock kritisk till utspelet som han beskriver som att "agera opportunistiskt i en rådande kris för Akademien", även om han håller med om att det kan finnas anledning att se över avtalet i lugn och ro, skriver Dagens Nyheter

Även Henrik Sjölander (M) är kritisk till hur frågan har lyfts.

– Som en seriös fastighetsägare och hyresvärd ska man självklart ha bra hyresavtal, men då ska man ta kontakt med hyresgästen snarare än gå till media, säger han till Svenska Dagbladet.

– Jag vill gärna se att man undersöker möjligheten att häva avtalet, så får Svenska Akademien prata med regeringen eller kungahuset om de behöver hjälp med att betala hyra. Det är orimligt att Stockholms skattebetalare ska vara med och betala hyran på evig tid, säger Elsa Salvo, ledamot i fastighetsnämnden, till DN.

Lina Laine, pressansvarig på fastighetskontoret i Stockholms stad, har tidigare sagt till E55 att hon uppskattar hyran för lokalerna till 6 miljoner per år men enligt Daniel Gorosch, Sverigechef på fastighetsrådgivaren JLL, skulle det kunna handla om så mycket som 12 miljoner kronor per år.

För motsvarande summa skulle staden kunna anställa ett trettiotal undersköterskor eller barnskötare, enligt nyhetssajten.

Matilda Kvarnström Lantz/TT

Annons