Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning möter vurm för vikingar

Vikingavurmen är knappast över – tvärtom. Flera svenska vikingabyar och museer har visserligen gått i graven men 29 april öppnar den hittills största satsningen av dem på Djurgården i Stockholm.

Annons

Dagens bild av vikingen skapades av 1800-talets nationalromantiker och vikingatiden är förmodligen mer maskulint genuskodad än någon annan tidsepok – vilket inte vill säga lite.

Det konstaterar historikern Dick Harrison i "Sveriges historia. 600-1350" där han också lyfter fram en av epokens starka kvinnor, Estrid Sigfastsdotter, vars öde finns beskrivet på runstenar i norra Uppland.

Fotefighten arrangeras varje år på Fotevikens friluftsmuseum utanför Höllviken

Genuskorrigeringen har han lovat driva även som expertkonsult på det nya upplevelsecentret Vikingaliv på Djurgården, den hittills största svenska vikingasatsningen vid sidan av Historiska museets utställning några hundra meter därifrån.

Den privatfinansierade Djurgårdssatsningen har haft över 100 miljoner kronor i grundkapital. De ekonomiska musklerna och inte minst det turisttäta läget skiljer Vikingaliv från de skrotade svenska vikingaprojekten. Entrébiljetten kostar också 190 kronor per person.

– Det behövs ju en twist av management och marknadsföring också, konstaterar Björn M Jakobsen, museidirektör på Fotevikens friluftsmuseum utanför Höllviken, som sysslat med vikingar de senaste 35 åren och som jämför med brittiska och danska storsatsningar.

– Jag har bara suttit och väntat på något som Vikingaliv.

På Fotevikens friluftsmuseum övar sig entusiaster en gång om året i vikingstrid.

Under åren har både kommunala och privata vikingabyar och museer runt om i Sverige gått i graven eller tvingats minska kostymen. Vikingabyn i Tofta, Gotland, såldes på Blocket när ägaren gick i pension. Sollerö vikingamuseum i Dalarna gick i konkurs och det kommunala vikingamuseet i Åsunda, Gästrikland, startade med hjälp av EU-stöd men lades ner 2003. Däremot lever det anslutande friluftsmuseet vidare, tack var den ideella föreningen Fafners arbete.

Kristianstad kommun skänkte till slut bort sin vikingaby till markägaren. Och eurodiscostjärnan Martin "E-type" Eriksson har fortfarande inte lyckats förverkliga sin omskrivna vikingavision nära Mälaren, däremot en vikingarestaurang i Gamla stan.

Fotefighten kallas ett träningsläger i vikingstrid som arrangeras årligen på Fotevikens friluftsmuseum i Skåne.

De nedlagda vikingasatsningarna till trots finns ett stort publikintresse, inte minst från utländska turister enligt Björn M Jakobsen. Filmer och tv-produktioner som "Vikings" har stärkt vurmen. Till Foteviken kommer varje år utländska tv-team som behöver filma miljöer.

– I Sverige kan vi inte förstå hur stort vikingabegreppet är utomlands. Av våra besökare i Foteviken är 90 procent ickeskandinaver. Samurajerna känner alla till, indianer och cowboys likaså. Det är samma sak med vikingar, säger Björn M Jabobsen.

Vikingahjälmen hade inga horn. De kommer från nationalromantiska målningar som gjordes på 1899-talet.

Jämte Foteviken är Gunnesgård i Upplands Väsby, Storholmen utanför Norrtälje, och Vikingatider i Löddeköpinge exempel på andra vikingasatsningar som har verksamhet framför allt under sommarhalvåret. På de flesta av dem arrangeras hantverksmarknader och andra aktiviteter som gör det möjligt för besökarna att prova på vikingaliv.

– De är samlingspunkter för ideella krafter, de människor som håller på med det här har mångdubblats sedan jag började, de åker från ena platsen till den andra som ett semestrande vikingagille säger Björn M Jakobsen.

Fakta: Vikingamuseer

Jorvik Viking Centre i York, Storbritannien.

Kongernes Jelling, Danmark.

Vikingeskibsmuseet, Roskilde, Danmark.

Lofotens Vikingamuseum, Norge.

Birka Vikingastaden, Björkö.

"Vikingar" på Historiska museet, Stockholm.

Fakta: Vikingaliv

Vikingaliv är ett nytt privatfinansierat upplevelsecenter om vikingar som öppnar på Djurgården i Stockholm 29 april. Idén föddes ur det stora internationella intresset för vikingatiden. Bakom står bland andra investeraren Olof Stenhammar samt Fredrik Uhrström och Ulf Larsson som båda varit vd på Junibacken.

Annons