Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sun-Mi Hwang för tankarna till Astrid Lindgren

BOK: Kristian Ekenberg faller för en fabel av Sun-Mi Hwang.

Annons

Stort mod och skicklighet krävs för att skriva så enkelt som Sun-Mi Hwang gör i ”Hunden som vågade drömma”.

Författaren har tidigare skrivit ”Hönan som drömde om att flyga”, som har sålt i över två miljoner exemplar i hela världen, och denna nya bok är en fabel i samma stil. Hon berättar om en fattig gård med ett äldre par och deras djur, men det är ett mikrokosmos av livet, där allas våra glädjeämnen och smärtor ryms på några få kvadratmeter.

Sun-Mi Hwang har legat på bästsäljarlistorna i Korea i tio år: Foto: Pressbild

Hunden Tufsen är inte lik något av sina syskon. Varken till utseende, med pälsen som växer över hennes ögon, eller till beteende. Hon bor med farfar Gaphals, en slug katt och andra djur på en bakgård och livet har sin gilla gång. Valpar föds och dör, årstider kommer och går, skratt och tårar avlöser varandra. Mest tårar, kanske. Ty för en hund på en bakgård hos en fattig familj är livet hårt.

Sun-Mi Hwang behärskar den svåra konsten att skriva sagor för vuxna människor.

Jag måste erkänna att jag besegras långsamt av ”Hunden som vågade drömma”. Men när väl Tufsen biter släpper hon inte taget.

Någon kan säkert tycka att Sun-Mi Hwang läser in för många mänskliga känslor i en hund, men detta är inte en realistisk djurskildring utan en fabel, där mänskligt beteende sätts i relief genom att frikopplas från människorna.

Tonen är ljus, trots att innehållet är mörkt. Förutom slutet, som jag har invändningar mot, hymlar inte Sun-Mi Hwang om att livet är hårt. Men hon skriver om det hårda på ett så mjukt sätt att man som läsare inte tappar modet. Den tonen får mig att associera till Astrid Lindgren,

Vi har för många barnsagor riktade till vuxna, det vill säga en samtidskultur där det vuxna tilltalet trängs ut från biopalats och bokhyllor. Men Sun-Mi Hwang behärskar den svåra konsten att skriva sagor för vuxna människor.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

*

LITTERATUR

Sun-Mi Hwang

”Hunden som vågade drömma”

Översättning: Hanna Svensson

(Norstedts)

Annons