Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankeväckande spionhistoria från krigsårens Stockholm

BOK: Kristian Ekenberg läser Sören Bondesons "Lögnen är en annan sanning".

Annons

Det viskas i skuggorna. Ögonkast över axeln. Misstänksamma blickar. Året är 1941, platsen är Stockholm och ute i Europa brinner det. Fascismen tycks oövervinnelig och inför krigsslutet gäller det att positionera sig på rätt sida om taggtråden.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

I denna gryta kastas Axel Severin ner. Efter några år på sjön är han fast i Stockholm, har dubbla identiteter, jobbar som vaktmästare på Enskilda Banken åt Wallenbergs. Via kontakter från Klarakvarterens skumma krogar dras han in i en härva av spioner och norsk motståndsrörelse.

Stockholm som Casablanca, alltså.

Axel Severin är en konturlös figur. Han sköljs med av tiden, glider runt som en tvål på Stockholms gator. "Nej" är inte ett ord som ligger bekvämt i hans mun. Att han dras in i informationskriget handlar mer om tillfälligheter och mindre om ideologisk övertygelse.

Romanen har även ett andra tidsplan, på mentalsjukhuset i Säter 1955, när Axel ser tillbaka på dessa febriga månader i huvudstaden och hur han i norskan Elsa fann kärleken och förlorade den.

Även om Axel saknar politisk hållning gör inte författaren Sören Bondeson det. När han efter tio år återkommer i rollen som romanförfattare har han en agenda. Att exponera det svenska hyckleriet under Andra världskriget och hur stora förmögenheter byggdes upp med nazipengar som fortfarande jäser i mitten av den svenska ekonomin.

Han räds inte heller att nämna namn. Axel Severin jobbar som sagt åt Wallenbergarna.

I Axel Severins något geléaktiga ryggrad anas en hel nation. Till slut väljer han ändå sida. Kan samma sak sägas om Sverige?

Sören Bondesons text har en sepiaton. Ett pojkboksäventyr för vuxna läsare. Men här finns också tankeväckande frågeställningar kring vilka lögner vi väljer att tro på och vilka sanningar som vi väljer att inte se. Läsningen blir som mest intressant när man sätter sig själv i Axels position. Hur hade ens egna val sett ut i en förvirrande tid utan facit?

*

LITTERATUR

Sören Bondeson

”Lögnen är en annan sanning”

(Ordfront förlag)

Mer läsning

Annons