Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarteatrarna går i folkfestens anda: Selma Lagerlöf, Bollywood och musikal

Altruistisk kärlek och en bredsida mot patriarkatet – teater Västanå återvänder till Selma Lagerlöf i sommar. Över hela landet ljuder parker och lador snart av sommarteatrarnas soundtrack. Det blir Shakespeare, men också Bollywood.

Annons

Kärleksparet i

Ingen sommar utan Västanå. Teatern, lika värmländsk som Selma Lagerlöf, vet att koka ihop en magisk mix av författarens budskap, folkmusik och berättarglädje. Förra året spelades första delen i Löwensköldska ringen för fulla hus.

I år är det dags för del två av trilogin, "Charlotte Löwensköld", och 17 000 biljetter har redan gått åt.

– Det här är de tre sista romanerna hon skrev så det är en mogen Selma Lagerlöf, som behärskar uttrycksmedlen till fullo. Det är det mästerligaste hon har skrivit, säger regissören Leif Stinnerbom entusiastiskt.

Den unga Charlotte står i centrum, trolovad med prästen Karl-Artur. Men han blir allt mer pietistiskt lagd och efter att en intrigerande organistfru blandar sig i gör han slut med sin hustru. I stället lovar han att gifta sig med den första kvinna han ser.

Bekämpar patriarkatet

Bokens präst fanns på riktigt. Leif Stinnerbom jämför Selma Lagerlöf med Shakespeare i försöket att förstå vad som driver människor. Hon vänder och vrider på prästens motsägelsefulla beteende.

– Hon undersöker vad som gör att man kan tänka och känna på ett sådant sätt att man utför en massa till synes obegripliga handlingar.

Daniel Lindman Agorander i rollen som Karl-Artur Ekenstedt i Västanås uppsättning av

Förutom psykologiskt mångfacetterade porträtt finns också en kamp mot patriarkatet i böckerna, tycker Leif Stinnerbom sig se. Han är själv etnolog och vet hur livaktiga de mönster som Lagerlöf beskriver är – än i dag.

– Men i den sista delen tar hon en gruvlig hämnd, det är en fantastisk avslutning.

Som Shakespeare

I Sommarsverige har Teater Västanå blivit en självklar del. Leif Stinnerbom tror att det lönar sig att fördjupa sin egen särart, vilket för deras del betyder en musikteater sprungen ur folkkulturen. De gräver där de står.

– Och gräver du tillräckligt djupt blir det också en universell kultur. Det är det fantastiska med folkkulturen, den är samtidigt både lokal och universell. Den är inte nationell, även om vissa försöker att använda den så.

Stinnerbom vet att sommaren är folkfestens tid. Och det tar flera teatrar fasta på. Västerbottenteatern bjuder på en smällkaramell av musikallåtar. Svulstigt blir det också när Parkteatern i Stockholm förnyar sig med Bollywoodopera.

Och så blir det så klart Shakespeare. Liksom varje sommar. Bland annat på Romateatern och Norrbottensteatern. Leif Stinnerbom återkommer till den tråd som förenar den brittiska skalden med Värmlands drottning Lagerlöf.

– Bägge författarna ser att det finns så många mörka sidor i människan som vi måste vara på vår vakt mot. De har samma svar på vad botemedlet mot det onda är: kärleken, den enda motkraften.

Sound of Musicals – årets sommarteater av Västerbottensteatern.

Fakta: Fler klassiska sommarteatrar

"Sound of musicals", Västerbottensteatern

Att kora den bästa musikallåten är svårt. Därför slår den här föreställningen ihop sånger från vilt skilda föreställningar. Det vankas både "När guldet blir till sand" ur Kristina från Duvemåla, "Aquarius" ur Hair och toner från "Sound of music" – med allsångsinslag. Spelas i Skellefteå till den 15 juli.

"En midsommarnattsdröm", Norrbottensteatern

I år firar Norrbottensteatern 50 år. Som sommarteater har man valt en klassiker – Shakespeares "En midsommarnattsdröm", där Puck skapar oreda med sin magiska kärleksört. Medverkar gör också barndansare från Luleå Rytmik & Balett. Spelas i Luleå mellan 30 juni och 7 juli.

"En vintersaga", Romateatern

Romateatern på Gotland fortsätter med sin sommartradition. Årets Shakespeare-pjäs blir "En vintersaga", av regissören Maria Åberg som har satt upp föreställningar på The Royal Shakespeare Company i London, och på Dramaten. Förlåtelse, försoning och förändring, är de teman hon lyfter fram. I rollerna syns bland andra Annika Olsson, Olle Sarri och Kim Sulocki. Spelas mellan 27 juni och 19 augusti.

"Bollywoodopera", Parkteatern

Rossinis opera "Italienskan i Alger" har blivit en Bollywood-uppsättning i Charlotta Huldts regi. Professionella, internationella operasångare möter dansare och ungdomar från Botkyrka. Det blir bland annat hip hop med Dogge Doggelito och dans av Usha Balasundaram, klassiskt skolad i genren bharatanatyam. Spelas gratis mellan 28 juni och 5 juli i Stockholms parker.

"Kung Ubu", Krapperup

Den dumsluges orimliga maktanspråk är temat när 25-årsjubilerande skånska Sommarteater på Krapperup spelar "Kung Ubu", från 1896. De beskriver den som en modern Macbeth, men mer komisk. Ensemblen gör tydliga kopplingar till dagens envåldshärskare, via dadaismens absurda uttryck. Spelas mellan 1 juli och 14 augusti i Höganäs och Landskrona.

Mer läsning

Annons