Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Triss i teater under hösten i Fagersta

Under hösten arrangeras ”Ett kulturliv för alla”. Det är ett projekt där syftet är att göra teater mer lokalt och tillgängligt.

Annons

”Ett kulturliv för alla” var tidigare ett treårigt projekt. Nu är det inte tidsbegränsat och teaterverksamheten fortsätter med tre olika föreställningar på Norrby teater under hösten. Tanken är att det ska bli teaterföreställningar varje år.

Teemu Sulin är samordnare tillsammans med verksamhetsledaren Helena Nygårds. De menar båda två att teatern syns mest i storstäder och att det inte ska behöva innebära en längre resa för att kunna titta på teater.

– Vi vill öppna upp för teatern utan att det ska behöva kosta en massa pengar, säger Helena Nygårds.

– Vi har en vision att teatern ska bli mer lättillgänglig, säger Teemu Sulin.

Projektet ”Ett kulturliv för alla” är ett samarbete med Fagersta teaterförening, Västmanlands teater, Ungdomscenter och Norrby teater. De har beslutat vilka pjäser som ska köpas in.

– Jag tycker att det är en jättefin sammansättning på gruppen. Vi har tänkt till och har ett brett spektra, säger Teemu Sulin.

Under Utbudsdagen i Västerås valdes tre pjäser ut som ska ha föreställning på Norrby teater under hösten. De har valt ut pjäser och föreställningar som ska passa unga.

– Det finns redan mycket teater för barn och vuxna, men inte så mycket för dem mittemellan, säger Helena Nygårds.

Teaterföreställningarna kommer innehålla både skratt och allvar. Det kan även innehålla en och annan workshop där publiken får delta.

Den första teaterföreställningen har premiär nästa torsdag, den 15 september, och innehåller mycket skratt där Teater Imba gör sin egen version av Skönheten och odjuret. Föreställningen Efter vågen framförs den 20 oktober och är baserad på en bok som handlar om att leva vidare efter att ha förlorat sin kärlek i tsunamivågen i Thailand. Tillfälligt avbrott är en dansföreställning som handlar om den press som finns i dag på unga tjejer och stressen kring att ständigt vara uppkopplad på sociala medier. Föreställningen går den 15 november.

Både Teemu Sulin och Helena Nygårds är överrens om att teater är viktigt för individer.

– Det handlar om att samarbeta och att tro på varandra. I teatern så är man i nuet, säger Helena Nygårds.

Annons