Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt vattenhjul har intagit smedjan

Ett sju ton tungt vattenhjul är på plats i Karmansbo smedja. Hjulet för vidare en typisk kultur för bygden, menar Staffan Bergman, kultur- och fritidschef i Skinnskatteberg.

Annons
”Hjulet består av hela 1 844 delar”, säger Tommy Berglund, ordförande i föreningen Karmansbo bruksmiljö, som sköter bruksområdet och visningar i smedjan.

Skinnskatteberg. Det nytillverkade hjulet, som installerades och provkördes i början av november, är unikt, anser Staffan Bergman.

– Dels är det så tungt, dels är det inte vanligt att man nytillverkar sådana här hjul. Oftast försöker man hålla liv i det gamla, säger han och tillägger:

– Det gamla, som jag tror tillverkades 1983, var helt utslitet och gick inte att köra. Vi har försökt reparera det i flera år.

Projektet har totalt kostat 800 000 kronor, varav kommunen står för 80 000 kronor. Resten, 720 000, finansieras av länsstyrelsen, som ansett att hjulet är kulturhistoriskt intressant.

Staffan Bergman håller med.

– Det fanns ju jättemycket hyttor och smedjor här förut. Bergs- och järnhanteringen var grunden för Bergslagen som arbetsplats.

– Vattenhjulen var hjärtat i smedjan, och drev förut hela verksamheten, säger Tommy Berglund, ordförande i föreningen Karmansbo bruksmiljö.

Vattenhjulet invigs officiellt den 29 juni. Då får allmänheten en chans att se järnet smältas och bearbetas med hjälp av det nya hjulet.

Invigningen är starten på en aktivitetsvecka första veckan i juli, då stiftelsen Ekomuseum Bergslagen firar sitt 30-årsjubileum.

Mer läsning

Annons