Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställningar bäddar för mingel

Långt från flotta gallerier i storstaden återfinns de små, genuina, utställningarna i Tolvsbo och Söderbärke som tillsammans bildar Konst i påsk.

Annons
Birgitta Höijer, Gunvor Kuha, Agneta Nadelius, Chatarina Galos, Marietta Nylund, Ingegerd Hyttsten, Roswitha Robijn är några av dem som ställer ut sin konst i påsk.

Under två veckor håller Roswitha Robijn hotellet i Tolvsbo stängt för att få tid att måla.

Tidigare har hon varit kursledare för några av årets utställare. Men nu lär hon inte ut konsten. Tiden räcker inte till.

– Den lilla tid jag har till konsten, vill jag göra det självständigt, säger Roswitha Robijn som arbetat som konstnär i Holland i över tio år innan hon kom till Sverige för drygt tio år sedan.

Hennes konst är vanligen abstrakt, själslig som hon själv beskriver det. Men nu målar hon det svenska landskapet.

Roswitha Robijn är en av de cirka 20 konstnärer som visar upp sina alster under Konst i påsk, som arrangeras för fjärde året i rad i Tolvsbo och Söderbärke, långt från de flotta gallerierna i storstan men minst lika vackert ändå.

– Det finns otroligt olika grejer att titta på. Det är fina lättillgängliga miljöer, säger utställaren Birgitta Höijer.

– Ja, som konstnär får man en chans att visa hur man målar och trycker. Det är en helt annan miljö. Kanske är det mer avslappnat för oss som visar konsten också, tillägger utställaren Gunvor Kuha.

Hon kommer att husera i sin ateljé, Kvarnen i Stora Tolvsbo. Där jobbar hon med bland annat illustrationer och måleri.

– Det är extremt vackert här. Det är så mycket järn i vattnet att det blir ett annat morgonljus än på andra ställen. Här är ett rött ljus tidigt på morgonen, det nästan brinner i dammarna, säger Gunvor Kuha.

– Ja, och så finns det blått, från bergslandskapet, säger Birgitta Höijer.

Förra året lockade de olika utställningarna sammanlagt 3 500 besök. En del från trakten, men många långväga. Från Stockholm, Västerås, Falun och Östersund bland annat.

Det är en salig blandning av människor som besöker konstrundan, som även handlar om mer än tavlor och skulpturer.

I bagarstugan dukas det upp för öppen verkstad för skaparglada barn. De får också hjälp att rama in och ta med sig konsten hem.

– Konst i påsk är inspirerande och roligt. Det här har vi ju att se fram emot hela året. Det kommer så många trevliga människor och det blir många bra samtal med besökarna, säger Ingegerd Hyttsten.

Hennes bidrag till utställningen är ett färgexperiment på glasskiva, där hon undersöker hur färgerna gifter sig med varandra. Annars är foto ett av de stora intressena.

Bland utställarna återfinns både glada amatörer och yrkesverksamma konstnärer.

De visar upp sin konst

Cirka 20 konstnärer visar upp sina alster i dagarna tre, från fredag 18 april fram till söndagen. Utställarna håller till på åtta platser i Tolvsbo och Söderbärke.

Utställare är: Fem X, Karin Tuvell, Per Stymne, Lina Nordenström, Eva Lidén, Gunvor Kuha, Marietta Nylund, Chatarina Galos, Ingegerd Hyttsten, Birgitta Höijer, Agneta Nadelius, Ida Larsson-Hytte, Roswitha Robijn.

Paul Erikssons konst ställs ut i museet.

Mer info: konstipask.se

Mer läsning

Annons