Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill lyfta fram kvinnorna – tar sig an bortglömd poet

Nu lyfts en av det tidiga 1900-talets kvinnliga författare fram, som trots fina recensioner och uppmärksamhet under sitt liv förpassats till glömskan efter sin död. Vem minns poeten och författaren Karin Ek?

Annons

Det är dags att skriva fram kvinnorna i litteraturhistorien, de som frågestrejkats bort, konstaterade författarna Ebba Witt Brattström, Lena Andersson och Åsa Moberg i seminariet "Kulturmannen synas i sömmarna" på Bokmässan i Göteborg nyligen.

Anne Brügge har skrivit biografin om poeten och författaren Karin Ek, för övrigt mamma till skådespelaren Anders Ek. Efter att ha blivit omskriven och recenserad under sin livstid förpassades hon till glömskan efter sin död 1926.

En av dem som har gjort det till sin uppgift är Anne Brügge – författare, kritiker och litteraturvetare med mera, med bostad i Delsbo. Hon var en av hundra forskare bakom Nordisk Kvinnolitteraturhistoria, bokverket i fem band som gavs ut under 1990-talet och som nu finns gratis på webben. Där ansvarade hon för att skriva om kvinnliga poeter.

Karin Ek var en av alla dessa kvinnor, på sin tid uppmärksammad och aktad författare och poet. Hon föddes 1885 i Stockholm och dog endast 41 år gammal, 1926 i Göteborg. Nu har hon dessutom fått sin biografi skriven.

Att skriva en bok om en annan persons liv är som att vara besatt, konstaterar Anne Brügge. Djupdykandet i Karin Eks böcker, bakgrund, brev och bilder har hela tiden lett vidare till nya frågor att besvara.

– Besattheten finner inga gränser, grävandet leder in i de minsta detaljerna. Det började med att jag ville se sambanden mellan hennes liv och diktning. Det är till exempel bra att veta när man analyserar hennes poesi att hennes första barn Ulf dog i plötslig spädbarnsdöd. Det återkommer ofta i hennes poesi, säger Anne Brügge.

*Två böcker uppmärksammar poeten Karin Ek, en biografi,

Biografin, som var tänkt att omfatta cirka 200 sidor, landade till slut på över det dubbla. Samtidigt har hon på egen bekostnad återutgett Karin Eks roman "Gränsen", från 1918, en kärleksroman med tydliga självbiografiska spår.

– Det är en fantastisk kärleksroman, med väldigt fina naturskildringar av Stockholms skärgård.

Flickan Agnes söker ensamheten och hon tar alltid med sig böcker ut till en bergsskreva, precis som Karin själv.

Karin Ek skildrar i romanen den unga kvinnans förvirring av att uppleva kroppens sensationer när hon blir förälskad.

"Gränsen" är Karin Eks enda roman, därutöver gav hon ut tre egna diktsamlingar (om man bortser från den allra första), en essä om Fredmansgestalten och antologin "Ur svenska dikten".

Undertiteln till biografin om Karin Ek heter "Med kinden mot gråberget", och det var verkligen så sinnligt Karin Ek upplevde naturen.

Kärleken och passionen hade en viktig del i hennes liv. Den hon älskade mest fick hon inte. Axel Sjöblom var lots och fiskarson och hon var doktorsbarn. Konvenansen förbjöd ett sådant parti och hon fogade sig, även om förhållandet återupptogs flera gånger. Även under äktenskapet med Sverker Ek, senare professor i litteraturhistoria i Göteborg, hade Karin Ek uppslukande kärleksförbindelser vid sidan av. En av dem, som Anne Brügge lyckats hitta avgörande uppgifter om, var den kände svensk-amerikanske skulptören David Edström.

Stundtals är berättelsen om arbetet med biografin spännande som en thriller när lösa trådar plötsligt får fäste. Det är intervjuer med släktingar, okända brev som hittas och bekräftar Anne Brügges hypoteser, och bilder som ger bevis på en kärleksrelation.

Eller, som när det stora genombrottet i skrivandet kom, i samband med en dammiddag med släktingar till Karin Ek i början av det här året.

– Alla var väldigt intresserade av att höra om Karin Ek. Jag berättade en del av det jag visste och nämnde då att hon en gång satt modell för skulptören David Edström som hon hade en relation till. Tyvärr är den skulpturen borta, sa jag då.

– 'Den har jag' – berättade då en av dem, och det visade sig att bronsbysten stod hos ett barnbarn, en namne till Karin, som inte alls kände till skulptörens namn eller kärleksförbindelsen.

Författaren Pär Lagerkvist var en annan väldigt nära vän, liksom konstnären Gösta Sandels.

Anne Brügge på bokmässan i Göteborg när hon presenterade biografin om Karin Ek.

Biografin är utkommen på h:ströms förlag i serien Litterära profiler, och släpps officiellt på Thielska galleriet i på torsdag, med bland annat dansaren Niklas Ek som ska läsa sin farmors dikter.

– Jag ser det som att jag gör en kulturgärning för svensk litteratur, nu finns biografin om Karin Ek där, för andra att söka vidare i.

Vad händer nu?

– Jag har faktiskt börjat fundera över nästa bok även om jag inte riktigt kan släppa Karin Ek. Jag har kontakt med ettförlag som är intresserat. Den här gången handlar det om Sveriges första kvinnliga arkitekt med egen firma. Ingrid Wallberg, funkisarkitekt som fick delar av sin utbildning hos Le Corbusier. Hon var dessutom väninna till Karin Ek.

Annons