Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitboksdebatten: Tendentiöst av Karl Beijbom

På VLT Kultur har Karl Beijbommed anledning av Samtidens omdiskuterade film "Ett folk, ett pari" uppmanat Socialdemokraterna att skriva en vitbok över sin historia.
Mats Hellstrand kallar Karl Beijboms text vinklad och tendentiös.

Annons

I VLT:s kulturbilaga den 7 augusti får Karl Beijbom utrymme på två helsidor med en artikel med utgångspunkt i Sverigedemokraternas propagandafilm ”Ett folk, ett parti”. Beijbom framställer det som att Jimmie Åkesson förtvivlat vill ha mänsklig kontakt, eftersom människan vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Så därför är nu propagandafilmen ännu ett försök av Åkesson att ”väcka någon slags känsla”, i sin ömma längtan efter kontakt och att bli älskad får man förstå utifrån Beijboms vinkling.

Författaren konstaterar att det ha förts fram tung saklig kritik mot filmen. Denna kritik är dock inget som Beijbom uppehåller sig vid. I stället vinklas artikeln över till en kritik mot socialdemokratin, grundat på alla de citat som Beijbom sett i filmen. Därför, konstaterar författaren, behöver nu Socialdemokratin skriva en vitbok om sina mörka sidor. 1 – 0 för SD, Beijbom. I artikeln betonar också Beijbom att det är viktigt att samtala med SD eftersom ”Ibland är kompromissbeslut bättre än inga beslut alls.”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto: Johan Nilsson / TT

I Dagens Nyheters kulturdel tisdag 7 augusti gör åtta historiker en analys av filmen, några av de historiker som används i filmen som källor utan att de blivit tillfrågade. Forskarna finner att den koppling som görs mellan socialdemokratisk och nazitysk politik saknar vetenskaplig grund och är falsk.

Några exempel på felaktigheter:

- Tjugotalets rashygien och steriliseringspolitik växte fram i ett internationellt sammanhang, först i USA, och hade brett stöd från olika partier i Sverige. Det var alltså inte ett socialdemokratiskt påfund.

- Filmmakarna hämtar citat från Aftonbladet för att skylla socialdemokratin för anpassningspolitik mot Nazityskland, citat från en tid när Aftonbladet inte hade någon koppling till socialdemokratin. LO köpte in Aftonbladet 1956.

-  Man hävdar att socialdemokratin censurerade svensk press. Forskarna visar att ingrepp mot redan tryckta skrifter (dock ej censur) i samlingsregeringen leddes av en justitieminister som var bondeförbundare och en opolitisk utrikesminister.

Den brittiske författaren och förintelseförnekaren David Irving. Foto: Allan Warren

Historieforskarna sammanfattar att propagandafilmens ”anonyma upphovsmän har arbetat på samma sätt som förintelseförnekaren David Irving. De ha systematiskt undvikit att förhålla sig till den mycket omfattande forskning som finns, ryckt uttalanden ur de sammanhang i vilka de hör hemma och placerat dem i andra, klippt, klistrat, manipulerat och förvanskat.”

Att som författare 1. konstatera tung och saklig kritik mot en källa och 2. därefter lämna denna kritik åt sidan, och 3. därefter skriva en text som baseras på citat ur nämnda källa och 4. därefter rikta kritiken mot den organisation som den icke trovärdiga källan riktar sig mot; Detta är i mina ögon en journalistisk metod som ej skapar trovärdighet. Det är en journalistik som blir vinklad och tendensiös.

Att därtill koppla SD’s utspel med propagandafilmen till "Doktor Glas" och till medmänskliga behov att bli älskad och få kontakt blir bara banalt. Filmens förvanskning av ett viktigt historiskt skede är istället ett mycket tydligt besked om hur SD kommer att hantera viktiga samhällsfrågor framöver. Nyckelorden är manipulation och förvanskning. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Mats Hellstrand

Sala

Läs alla inlägg i debatten:

Karl Beijbom: Dags för Socialdemokraterna att skriva vitbok

"Karl Beijbom fiskar i grumligt vatten – socialdemokratin räddade oss från nazismen"

"Vi måste kunna hålla flera bollar i luften samtidigt" 

"Sverigedemokraterna är inte ett vanligt parti, Beijbom!"

Karl Beijbom har fler om makarna Myrdal

Ulf Hedman: Löfven kastar sten i glashuset

Mer läsning

Annons