Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitboksdebatten – Ulf Hedman: Löfven kastar sten i glashuset

Annons

Ulf Hedman ger sig in i debatten om Karl Beijboms uppmaning till vitbok om Socialdemokraternas historia och Samtidens omdiskuterade film "Ett folk, ett parti".

Sverigedemokraterna har presenterat en video om "socialdemokratins mörka förflutna", i VLT kommenterad av Karl Beijbom (krönikör) och Clas Lundberg (S) . Den sistnämnde är rasande över porträtteringen av Socialdemokraterna som något annat än försvarare av alla livets godheter som jämlikhet, alla människors lika värde et cetera, medan Beijbom tycker att man måste kunna tänka två tankar samtidigt.

Några medier i den socialliberala massan, till exempel DN har viftat bort videon som varande propaganda. Klart att det är propaganda, allt som partierna presenterar, särskilt i dessa valtider, är naturligtvis propaganda, ett sätt att framhålla inte bara egna fördelar utan även motståndarnas svagheter.

Statsminister Stefan Löfvén kastar sten i glashus, hävdar Ulf Hedman.

Nå, själva videon då? Ja, en "forskare" ur den konformistiska socialliberala massan påpekar ett faktafel. Filmen hänvisar till klipp och citat med rasistisk ton från Aftonbladet.  Den listige forskaren påpekar att tidningen vid den tid då dessa rader skrevs, alls inte var ett sosseblad, det blev den långt senare. Nu är det dock på det viset att lika många klipp och citat med grovt rasistiskt innehåll är hämtade från tidningen Socialdemokraten, och den har väl ändå alltid varit socialdemokratisk.

Så till några ovedersägliga fakta. Rasbiologiska institutet, som hade som uppgift att kategorisera människor utifrån etniska grunder, tillkom i Sverige under Hjalmar Brantings fögderi som statsminister. Det hade aldrig kommit till stånd om regeringen ogillat det. Institutet väckte stort intresse och många positiva tidningsrubriker. Ingenstans kunde man se negativa reaktioner från den sosseledda regeringen. Tvärtom inbjöds företrädare från Tyskland till studiebesök och den tyska motsvarigheten bildades därpå med det svenska institutet som förebild.

Hjalmar Branting håller tal år 1900. Foto: SCANPIX

Videon påpekar censuren under krigsåren och de mer omskrivna tyska tågtransiteringarna. Dessa var dock beslut tagna av den svenska samlingsregeringen med motivet att bevara neutraliteten och undvika nazistisk vrede. Att sedan utrikesminister Christian Gunther besökte Tyskland och därvid betygade Sveriges totala lojalitet var kanske att gå ett steg längre än vad neutralitetspolitiken krävde. Här förlorar i vilket fall videon onödigtvis en del av den trovärdighet den har för övrigt. Pressofriheten var inte enbart eller direkt ett socialdemokratiskt påfund

Filmen ger många belägg för uttrycksfull antisemitism med många grova beskrivningar i den socialdemokratiska pressen från tiden före och under kriget. Antisemitismen har fortsatt att förfölja socialdemokratiska företrädare ända in i vår tid, vilket påpekats av bland annat internationella forskare.

Utrikesminister Christian Günther 1940. Foto: Bertil Norberg/Pressens bild

Grövst och allra svårast för dagens socialdemokrati, som vill omge sig med en aura av präktighet är nog ändå makarna och de socialdemokratiska ikonerna Alva och Gunnar Myrdals framfart långt in på 1900-talets senare hälft. Där fick det gamla Rasbiologiska institutet uppbackning och förstärkning från högsta ort. Klassificeringen utifrån intelligens, bildning och så kallade själsförmågor med tvångssterilisering av mindervärdiga människor som kronan på verket kan ingen socialdemokrat eller politiskt korrekt redaktör eller forskare vifta bort.

Att socialdemokraterna skulle skriva en vitbok om sin mörka historia, vilket Beijbom föreslår, är väl ungefär lika sannolikt som att ryssarna erkänner fusk med doping inom idrotten. Alla klarar inte av att göra upp med sin historia.

Glassplittret yr, när Löfven slungar sina stenar mot SD.

Ulf Hedman

Läs alla inlägg i debatten:

Karl Beijbom: Dags för Socialdemokraterna att skriva vitbok

"Karl Beijbom fiskar i grumligt vatten – socialdemokratin räddade oss från nazismen"

"Vi måste kunna hålla flera bollar i luften samtidigt" 

"Sverigedemokraterna är inte ett vanligt parti, Beijbom!"

Karl Beijbom har fler om makarna Myrdal

Mer läsning

Annons