Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen avvecklas

I bibliotekslagens andra paragraf läser vi: ”Till främjande av intresse för läsning och litteratur, information, upplysning och utbildning samt kulturell verksamhet i övrigt skall alla medborgare ha tillgång till ett folkbibliotek.”

I Västanfors har medborgarna, som till övervägande del består av människor i början och i slutet av sina liv, i mer än två decennier haft nära tillgång till ett bibliotek, de senaste 15 åren betitlat Lennart Hellsingbiblioteket, uppkallat efter den Västanforsfödde författaren Lennart Hellsing.

Barnen vid förskolorna i södra stadsdelen samt Maria- och Lindgårdsskolans elever besöker biblioteket för sagostunder, biblioteksskola för sexåringar, bokprat och mycket annat. Ibland kommer förskolebarn från den norra stadsdelen för att bekanta sig med figurerna i Lennart Hellsings böcker, tillverkade av Siv Thomas.

Bland vuxna är det övervägande pensionärer som kommer för att låna skönlitteratur, leta svar på korsordsfrågor, läsa dagstidningar och träffa andra människor.

I betänkandet ”Läsandets kultur” föreslås ett ”läslyft” för Sverige, motiverat av den försämrade läsförmågan bland unga, särskilt pojkar.

I en tid när behovet av bibliotek är större än någonsin har de kommunala politikerna i Fagersta beslutat att lägga ned Lennart Hellsingbiblioteket.

Visst finns det ett annat bibliotek i kommunen – ett mycket bra sådant! – men alltför långt bort för just dem som behöver närheten.

Avvecklingen av kulturen i Fagersta fortsätter. För ett par år sedan försvann det unika skolmuseet, nu det vitala biblioteket. Fagersta är inte längre platsen där man får tid för liv, ”livstid”. Ohälsan får näring här!

Centerpartiet

Gunnar Stenås

Per Sennerfeldt

Sjukvårdspartiet Västmanland

Monika Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel