Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpriser regnar över Norden

Nordiska rådets priser regnar över litteratur, musik, barn- och ungdomslitteratur, film och miljö i Köpenhamn i kväll.
Poesi signerad Katarina Frostenson och Guldbaggerosade filmen "Efterskalv" är två av Sveriges hopp inför prisutdelningen.

Annons

Katarina Frostenson är en av de nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. Också Tom Malmquist representerar Sverige i litteraturkategorin. Arkivbild.

Varje pristagare lämnar konserthuset i DR-byen 350 000 danska kronor rikare. Som alltid är prisutdelningen en kulturell höjdpunkt under Nordiska rådets årliga session som i år arrangeras i den danska huvudstaden. Priserna ska lyfta fram det täta nordiska samarbetet inom kultursfären med syftet att öka intresset för de nordiska grannländernas litteratur, språk, film och musik. Särskilda insatser för ett hållbart Norden belönas samtidigt med Nordiska rådets miljöpris. Litteratur- och musikpriset har flest år på nacken, de delades ut för första gången redan på 1960-talet.

"Overkligt" var Magnus von Horns kommentar när det stod klart att den hyllade långfilmsdebuten "Efterskalv" var det svenska bidraget för Nordiska rådets filmpris.

– Mycket med "Efterskalv" har känts overkligt för mig och känslorna kring nomineringen hamnar i det facket, sade Magnus von Horn till TT.

Magnus von Horns film

Guldbaggebelönad

Filmen premiärvisades på Cannes filmfestival i fjol och prisades med tre Guldbaggar för bästa film, bästa regi och bästa manliga biroll i januari. Popstjärnan Ulrik Munther var nominerad i kategorin bästa manliga huvudroll, men snuvades på Guldbaggen. Munthers rollkaraktär John återvänder till sin hemort efter att ha avtjänat straff för ett hemskt brott. Men den nystart han ser framför sig går om intet då lokalbefolkningen visar att de varken har glömt eller förlåtit.

Att filmen väcker klassiska moraliska frågor lyftes fram av juryn när nomineringarna tillkännagavs, som skrev att moralfrågorna gestaltats på ett oväntat sätt som utmanar åskådaren.

Hoppas på Frostenson

I år hoppas Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, lite extra på Katarina Frostenson som har nominerats till litteraturpriset för "Sånger om formler"

– Det skulle vara jättekul om Katarina Frostensons "Sånger och formler" vann. Det är en fantastisk diktsamling, och hon är en stor poet som har blivit allt mer läsvärd för en bredare publik. Men jag är också väldigt förtjust i Ålands nominering, "Mirakelvattnet" av Carina Karlsson, sade hon till TT i går.

"Sånger om formler" är inte den enda diktsamlingen som kan ta hem pris i kväll.

– Det är ett genombrottsår för dikter, säger Witt-Brattström.

FAKTA: Alla svenska nomineringar

Litteraturpriset:

Katarina Frostenson: "Sånger och formler"

Tom Malmquist: "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv"

Barn- och ungdomslitteratur:

Frida Nilsson: "Ishavspirater"

Hanna Gustavsson: "Iggy 4-ever"

Filmpriset:

"Efterskalv" (Manus och regi Magnus von Horn)

Musikpriset:

Mats Larsson Gothe: "...de Blanche et Marie... – Symphony No 3"

Ida Lundén: "Songs my mothers taught me"

Miljöpriset:

Workaround: En delningstjänst för att öka nyttjandegraden av kontorsplatser

WWF:s fiskguiden för att enkelt välja fisk och skaldjur hållbart (nominering som delas med Norge)

Källa: Nordiska rådet

Annons