Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunglig belöning för bevarande av bruket

Kulturarvet i Ängelsberg hålls levande genom Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson. Därför belönas de med kulturarvsmedaljen.

Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för bevarande av svenskt kulturarv är en guldmedalj med kungens bild och ett gulgrönt band.

I kväll delades den ut för andra gången och den gick då till Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson för deras långsiktiga arbete med bevarandet av bruket Engelsberg samt för att ha utvecklat Engelsbergsarkivet, ett av Sveriges största privata industrihistoriska arkiv.

– Kungliga Patriotiska Sällskapet belönar Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson för att uthålligt fört vidare familjens arv i form av Engelsbergs bruk som varit i dess ägo sedan 1916. Det är en unik sammanhållen bruksmiljö och där finns även ett av Sveriges största privata arkiv som tillgängliggör vår historia för framtida generationers forskare. Genom bevarandet av arkivet och vitalisering av platsen har vi möjlighet att ta del av en unik kultur- och industrihistoria. Det är framsynt och håller vårt kulturarv – i detta fall även världskulturarv levande, säger Johan Nordenfalk, ordförande i Kungliga Patriotiska Sällskapet.