Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvarglömda ljus orsakar många bränder

Nu närmar sig den månad då fler bränder än vanligt inträffar. Fler levande ljus och ökat användande av elprodukter är några orsaker till ökning.

Annons
Lars Jansson, styrkeledare vid räddningstjänsten, berättar att en pulversläckare är viktigt att ha i hemmet. Precis som brandvarnare och brandfilt.

När dagarna tidigare och tidigare blivit mörka, har de brinnande ljusen åkt fram. Med de ökar också risken.

– Ofta är det levande ljus som orsakar bränder. Man har glömt bort dem när man går ut från huset eller lägenheten, säger Lars Jansson, styrkeledare på räddningstjänsten i Fagersta.

I november och i december förra året omkom 17 respektive 12 människor i bränder i Sverige. Det är få månader, där fler fallit offer för bränder.

En viktig sak att ha hemma är brandvarnare, helst en i huset och om byggnaden har flera våningar, en på varje plan.

– Till Lucia brukar vi säga att man har en brandvarnartestardag. Då kan man kolla sina brandvarnare och byta batterier. Men det kan man göra när man vill, säger Lars Jansson.

Han poängterar också att det är viktigt att se över elkontakter. Belastningen på elsystemet blir ofta stor under december.

– Hög belastning är något man får vara försiktig med. Bäst är att dra ur kontakten om man åker bort, säger Lars Jansson.

Han rekommenderar också att kolla att sladdarna inte har brister.

Så undviker du bränder i juletid

Se till att alltid ha en brandvarnare med fungerande batterier i. Bor du i ett hus med flera våningar bör det finnas en brandvarnare på varje våning. En brandfilt och en sex kilo tung brandsläckare bör finnas i varje hem, enligt Brandskyddsföreningen.

Använd ljusstakar av keramik eller metall. Träljusstakar eller ljusstakar med mossa, bomull eller annan dekoration är mycket farlig.

Lämna inte tända ljus obevakade och ställ inte block- eller värmeljus för nära varandra. Om du lämnar bostaden, gå runt i hemmet och se till att alla ljus är släckta. Om spisen är på, lämna den inte obevakad. Om det börjar brinna på den, kväv då elden med ett lock eller en brandfilt. Använd aldrig vatten för att släcka brinnande fett.

Eldar du i en öppen spis eller i en braskamin, elda försiktigt. Brandskyddsföreningen rekommenderar att inte elda med mer än två till tre kilo ved i timmen i en eldstad. Rekommendationen är också att använda gnistskydd.

När julgransbelysningen, adventsstjärnorna och de elektriska ljusstakarna kommer upp, så ska de släckas med strömbrytare eller genom att stickkontakten dras ur väggen. Ett annat alternativ är att använda en timer.

Annons