Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor varnas för Indien

Den bristande säkerheten för kvinnor i Indien har åter hamnat i
fokus. Efter våldtäkten av en schweizisk turist varnar brittiska UD
nu kvinnor som reser till landet, och Danmark skärper sina
rekommendationer.

På senare tid har utländska kvinnor allt oftare råkat ut för trakasserier och våld i Indien, särskilt på turistorter. Så skriver svenska UD i sin reserekommendation för landet. Frågan om kvinnors säkerhet har återigen blivit aktuell, efter att en schweizisk kvinna nyligen gruppvåldtogs under en cykelsemester i delstaten Madhya Pradesh. Kvinnan var med sin man när paret överfölls av flera män.

"Männen har spårat ut"

Övergreppet inträffade knappt tre månader efter den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Dehli, då det 23-åriga offret sedan avled av sina skador. Händelsen utlöste omfattande protester över hela landet. Men enligt Ranjana Kumari vid Centre for Social Research har det sedan dess inträffat 127 våldtäkter bara i Dehli.

- Det är helt chockerande och mycket talande för hur det indiska samhället behandlar kvinnor. Männen har helt spårat ur. Vi är frustrerade och desperata, säger hon till The Telegraph.

Brittiska rädd för övergrepp

Bara ett par dagar efter våldtäkten på den schweiziska kvinnan inträffade en incident där en brittisk kvinna hoppade ut från fönstret på ett hotell i Agra, av rädsla för att bli sexuellt ofredad. Enligt den 32-åriga kvinnan hade hotellets chef upprepade gånger erbjudit henne "gratis massage". Kvinnan vaknade sedan tidigt på morgonen av att chefen bankade på dörren och sade att det var väckning, och att han bjöd på gratis hårmassage, enligt The Telegraph. Den anklagade hävdar dock att han endast ville väcka kvinnan så att hon inte skulle missa sitt tidiga tåg till Jaipur.

Varnar kvinnor

Brittiska UD, FCO, varnar nu kvinnor som åker till Indien. Efter den senaste gruppvåldtäkten skriver de i sin reseinformation att "Kvinnliga resenärer borde vara försiktiga när de reser i Indien, även om de färdas i grupp". Vidare skriver de att "Brittiska kvinnor har varit offer för sexuella övergrepp i Goa, Dehli, Bangalore och Rajastan och kvinnliga resenärer får ofta ovälkommen uppmärksamhet i form av verbala och fysiska trakasserier av enskilda, eller grupper av, män".

FCO menar att kvinnor i Indien bör undvika att resa kommunalt själva, eller i taxis och bilrickshaws, särskilt på natten. En ensam kvinna ska enligt de senaste varningarna dessutom undvika öde områden, inklusive stränder, alla tider på dygnet.

Danska UD skärper sina reserekommendationer i ljuset av det ökade antalet rapporterade sexuella övergrepp. Svenska UD har inte gått ut med några nya rekommendationer.