Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan vill ha tillbaka marken

Det tvistas om Sockenstugan i Västanfors. Kyrkoherden menar att kommunen försökt lura församlingen.
– Det är fnys, säger Harold Nilsson, på NVK.

Fagersta kommun och Västanfors-Västervåla församling är inte överens om vad som ska ske med Sockenstugan på Kyrkvägen.

Marken som stugan står på ägs av församlingen. Men Fagersta kommun äger själva stugan och har de senaste 25 åren arrenderat tomten.

Arrendeavtalet för marken löper nu ut, någon automatisk klausul om förlängning finns inte.

Kyrkan vill ha tillbaka marken och erbjöd sig för ett tag sedan att ta över Sockenstugan gratis om kommunen skickade med 50 000 kronor för underhållsarbete.

– Men den chansen tog de inte, så det erbjudandet står inte kvar längre utan nu får de ta bort det, säger Henrik Rydberg.

Kommunen vill få fortsätta arrendera marken eller sälja Sockenstugan för 150 000 kronor till församlingen.

Inget av de alternativen är intressanta för kyrkan.

– Vi har brist på parkeringsplatser. Då arrenderar man väl inte ut till någon som ställer ut gråsuggor för att hindra oss från att parkera, varför skulle man göra det? Och varför skulle vi betala pengar för ett hus som de inte underhållit, som är i dåligt skick, och som vi inte har någon användning för?

Det han refererar till är att kommunen täppte igen

parkeringen utanför Sockenstugan ett tag innan årsskiftet.

Orsaken till åtgärden var att folk börjat parkera på gräsmattan, enligt Harold Nilsson.

Henrik Rydberg anser att kommunen försökt lura till sig ett nytt avtal genom att föra över en krona till församlingen i januari. En krona är vad kommunen betalat för att hyra marken tidigare.

– Man försökte liksom lura in en krona i vårt system för att sedan kunna säga att vi hade godkänt en förlängning av arrendeavtalet, fast att jag nyss sagt att det inte var intressant, säger Henrik Rydberg.

– Det är fnys att vi försökt lura dem, säger Harold Nilsson.

Han säger att om NVK inte hade betalt in kronan skulle det ha kunnat använts emot kommunen, som en skälig grund för uppsägning.

Församlingen har nu betalat tillbaka kronan.

Harold Nilsson konstaterar att Sockenstugan kan komma att forslas bort.

– Jag och kommunen kan tycka att det är resursslöseri.

– Beroende på ett mindre lämpligt formulerat avtal för 25 år sedan har inte kommunen någon stark sits här, tillägger Harold Nilsson.

En annan sak som parterna inte är överens om är när arrendeavtalet löper ut.

Det gick ut vid årsskiftet, menar församlingen.

Nej, det går ut vid nästa årsskifte, hävdar kommunen.

Fagersta kommun och Västanfors-Västervåla församling har tvistat om flertalet saker de senaste åren.

Är det ett bråk mellan kommunen och kyrkan? – Ja, det går inte att säga nej på den frågan. Det är ännu ett i raden, tyvärr, säger kommunalrådet Stig Henriksson (V).

– Det är väl inget bråk, det är bara att vi inte är överens om priset, säger kyrkoherde Henrik Rydberg.

Han tycker inte att det är någon konflikt i just den fråga, men konstaterar att relationerna har påverkats av de senaste årens tvister.

– Det är klar att om man håller på och polisanmäler kyrkan för bedrägeri utan grund så påverkar det såklart samarbetsklimatet, säger Henrik Rydberg.

Stig Henriksson vill inte gå in på vad han anser är orsaken till de frostiga relationerna.

– Normalt sett är det inte ens fel om två träter, säger han.

Andra frågor det tvistats om:

Fagersta kommun anmäler församlingen för bedrägeri. Kommunen anser att den stoppats från att granska hur många barn som gått på kyrkans fritids.

Församlingen JO-anmäler kommunen bland annat eftersom man anser att handläggningstiden, för en ansökan om att få utöka verksamheten, var för lång.

Fagersta kommun döms att betala 4,6 miljoner kronor till församlingen eftersom för lite ersättning betalats ut för eleverna vid Lindgårdsskolan.