Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoval inte bara för religiösa

Den 15 september kan Svenska kyrkans medlemmar som fyllt 16 och är folkbokförda i Sverige rösta i kyrkovalet. Val hålls på lokal, regional och nationell nivå.

Det lokala valet gäller kyrkofullmäktige i din församling. Vilka du kan rösta på är inte per automatik samma partier som i kommunvalet. I kyrkofullmäktigevalet kallas partierna som ställer upp för nomineringsgrupper. Socialdemokraterna är en av dessa som du kan rösta på i valet i Västanfors-Västervåla församling.

Socialdemokraterna i Fagerstas kyrkopolitiska program följer det socialdemokratiska valmanifestet för kyrkoval 2013. På lokal nivå handlar programmet bland annat också om den diakonala verksamheten, Västanfors-Västervåla församling som arbetsplats, Lindgårdsskolan, Svenska kyrkans begravningsbyrå och Malingsbo rehabcenter. I den här insändaren vill jag inte nå ut med detaljerna i programmet, utan vänder mig i stället till dig som är medlem i Svenska kyrkan men brukar strunta i kyrkovalen.

Du känner dig kanske inte det minsta ”kyrklig” men besöker ändå kyrkan och församlingshemmet vid dop, bröllop, begravning och någon enstaka konfirmation. När du väl är där vill du säkert att allt är välskött och att du möts av engagerad personal som tydligt trivs med sin arbetsplats. Kanske besökte du Lindgården när det var konferens med jobbet, och vill att det ska bli minst lika bra i de nyuppbyggda lokalerna. Kanske har du åsikten att friskolor måste skötas på ett bra sätt. Kanske känns det viktigt att det finns möjlighet att få reda på hur kyrkoavgiften används, även inom områden där du i dag inte får insyn.

Om något av det här stämmer in på dig så är 15 september ett datum värt att lägga på minnet. Det är sådana frågor kyrkofullmäktigevalet handlar om och som Socialdemokraterna vill driva.

Du behöver inte vara insatt i kyrkopolitik, besöka gudstjänster eller ens känna dig troende för att rösta. Varför du är kvar som medlem i Svenska kyrkan är din ensak, och medlemskapet ger dig rösträtt.

Din röst är viktig och vi Socialdemokrater hoppas att vi får ditt förtroende. 

Kandidat till kyrkofullmäktige

Rikard Eriksson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel