Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagen gäller även för jägare: Vilda Västmanland – nej tack

Annons

I dagarna har det publicerats en rad olika artiklar om varg, illegal jakt och ska man namnge någon i en rättsprocess eller inte?

Journalister utsätts för kränkande kommentarer och hat för att de har valt att gå ut med information som drar stort intresse från norbergsborna och övriga Sverige. Det debatteras än här och än där, både i seriösa tidningar och mindre seriösa trådar över sociala medier.

Beroende på källa så har Sverige en vargstam som ligger mellan 300–400 djur. Enligt Naturskyddsföreningen är det en stam som är långt ifrån genetiskt hållbar.

Vad innebär yttrandefriheten? Var går gränsen för pressetik? När är det förtal? Det är riktigt illa, skulle man kunna tycka, eller också tycker man att det är riktigt bra att även smutsig byk kommer upp på bordet!

Beroende på källa så har Sverige en vargstam som ligger mellan 300–400 djur. Enligt Naturskyddsföreningen är det en stam som är långt ifrån genetiskt hållbar.

Jägarnas egen tidning ”Svensk jakt” visar den 3 juli i år på siffror att det finns cirka 34 vargar i Västmanland. Den siffran är intressant att jämföra med hur många observationer av varg som gjorts i samma område av länsstyrelsen via Skandobs under ett års tid – det är inte särskilt många. Själv vistas jag i skogen året runt och har aldrig sett skymten av en varg, eller ens spår – vilket jag är besviken över.

För oss vanliga personer är det svårt att förstå att skogsägare med jakträtt ena stunden klagar över förödelsen som älgar och annat gräsätande vilt åsamkar i skogsplanteringar, för att i nästa stund anse att rovdjur – som på ett naturligt sätt lever på samma vilt – också ska begränsas hårt.

Liberalerna står fast vid att biologisk mångfald är bra, även vad gäller rovdjur.

Om vargar skadar tamboskap upprepade gånger är det rimligt att skyddsjakt används på just den individen. Allt annat är förkastligt …

Vi bor inte i Vilda Västmanland. Vi bor i Sverige där det finns lagar och regler att följa. Om du gör dig skyldig till brott så ska du åka fast för det, oavsett om du är känd eller okänd för allmänheten.

Liane Blom (L)

Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel