Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägesrapport angående branden

Under natten har räddningstjänst gjort ett lyckat arbete med att förhindra brandens spridning från sjön Snyten upp mot Karbenning. De lokala regnskurarna har varit till stor hjälp och dagens väderprognoser är lovande.

Annons

De lokala regnskurar som fallit under natten har varit till fördel för räddningstjänstens arbete. Lokala styrkor har fokuserat på att förhindra brandens spridning från sjön Snyten upp mot Karbenning och Norberg, och arbetet har varit lyckat.

- Begränsningen har gått bra, men för den sakens skull betyder det inte att branden är under kontroll, det hoppas vi kunna få i dag, säger Markus Jonsson, pressinformatör hos Länsstyrelsen i Västmanland.

Efter brandens snabba spridning under måndagen och de italienska vattenbombarflygplan som uteblev vidtogs ytterligare åtgärder. Bland annat kompletterades lokala styrkor med räddningstjänst från övriga landet samt fler flygande resurser.

Tack vare hög luftfuktighet och svagare vindar under tisdagen minskade brandförloppet och räddningstjänst lyckades begränsa branden. Under natten gick Länsstyrelsen i Västmanland ut med att Norbergs tätort inte längre var hotad och att evakuering inte är aktuellt i dagsläget.

I dag påbörjas det stora släckningsarbetet, och väderförhållandena ser än så länge lovande ut.

- Som det ser ut nu så ska det bli lägre temperatur och högre luftfuktighet, vilket gör elden lättare att bekämpa. De franska vattenbombarna är på väg nu, säger Markus Jonsson.

De franska vattenbombarflygplanen ska börja släckningsarbetet under förmiddagen. Länsstyrelsen i Västmanland uppmanar nu allmänheten att hålla sig borta från följande sjöar: Åmänningen, Virsbosjön, Snyten och Hörendesjön.

- Det är extremt viktigt att inga vistas där när planen hämtar vatten, för då kan de inte genomföra sitt arbete, säger Markus Jonsson.

Annons