Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget för unga pojkar i Norberg är akut

Annons

Nu är situationen akut för ungdomar som Milad i Norberg som Fagersta-Posten har skrivit om tidigare. När det äntligen har blivit klart om vem som har ansvaret, och ansvaret landat på kommunen, så blir det allt tydligare för mig att den tillfälliga gymnasielagen endast var ett fagert vallöfte för att locka röster. Nu drabbar verkligheten framförallt ungdomarna. För 4500 kr i månaden ska de nu lyckas hitta boenden och kunna försörja sig under sina studier.

Ni som sitter och styr i Norberg, alltså S och V, var de partier som röstade igenom den tillfälliga gymnasielagen. Beslutet om lagen var förankrat i era partier. Då förväntar jag mig också att man har en plan för hur genomförandet ska gå till. Det går inte att väcka hopp hos människor på det här viset och sedan behandla dem så här illa. Pojkarna har pendlat mellan hopp och förtvivlan i tre år, något som få svenskar kan förstå. De har stretat på med sina studier trots utvisningsbeslut, överklaganden och otaliga möten med Migrationsverket.

I ett års tid har det under olika möten i socialutskottet väckts frågor kring pojkarna som det berör, men inga planer har gjorts upp och man har skjutit beslut på framtiden. Nu frågar jag er – är det rimligt att ungdomarna ska lyckas med sina studier om de inte ens har tak över huvudet? Jag tror vi alla kan föreställa oss pressen av att behöva lyckas med studierna, få ekonomin att gå ihop och samtidigt hitta boenden – annars blir du utvisad. Att lyckas med gymnasiestudierna under de här premisserna är dömt att misslyckas!

Den 15/1 blev jag kontaktad av ytterligare personer som omfattas av den tillfälliga gymnasielagen. Flera av dem sitter nu och väntar på att de ska få sina fyra sista siffror. Migrationsverket har meddelat dem att de inte får dagersättning från dem längre och jag antar att kommunen inte ger någon form av försörjningsstöd om man inte har fullständigt personnummer.

Situationen för pojkarna är akut. Utan inkomst, inget boende. I Norberg är det dessutom svårt att hitta bostäder för unga över lag. Hur i hela friden ska de lyckas med sina studier? På vilket sätt bidrar Norbergs kommun till att övergången från Migrationsverket till kommunen sker så smidigt som möjligt? Får pojkarna någon hjälp med att hitta boenden eller förväntas de klara allt detta själva? Som jag tidigare nämnt är detta en mycket utsatt grupp, som levt under psykisk press i flera år. Jag anser att det är kommunens ansvar att se till att de kan hålla fokus på sina studier – annars är den tillfälliga lagen bara ett luftslott. Problemet är att den slår hårt mot ungdomar som redan är i kris.

Jag förväntar mig att kommunen skrapar fram lite av alla miljoner som Norberg fick i statsbidrag för integration, så att ungdomarna får en rimlig chans att lyckas. Skäms på oss i Norbergs kommun…

Liane Blom (L), Liberalerna Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons