Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laglig cannabis lockar turister

Cannabis får turister att bege sig till Colorado. Sedan drogen
blev laglig i delstaten vill många testa de så kallade "gröna
resorna".

Köerna har ringlat långa i Colorado de senaste dagarna. Mängder av människor har väntat utanför licensierade butiker som säljer cannabis - helt lagligt. En ny lag gör det tillåtet att sälja drogen till privatpersoner för eget bruk.

Colorados turistbyrå har visserligen försäkrat att man inte tänker använda legaliseringen som lockbete. Men företrädare för marijuanaindustrin bedömer att så mycket som 30 procent av intäkterna från försäljningen kan komma från besökare, enligt Svenska Dagbladet. Och intresset är stort - flera researrangörer har redan specialiserat sig på den udda turismen. My 420 tours uppger att de har 4 000 turister som köar för att ta del i olika marijuanaprogram. En annan arrangör som märker intresset är Colorado green tours.

-Efterfrågan på våra tjänster har nästan varit överväldigande - det är som en flodvåg, säger företagets grundare Peter Johnson, enligt Daily News.

Drogvänliga skidresor

Colorado green tours anordnar till och med cannabisvänliga skidresor.

-Nu när cannabis är lagligt, skulle man kunna se det som en slags fashionabel skidaccessoar, säger Peter Johnson till Reuters.

Orter som Aspen, Breckenridge och Steamboat Springs förbereder sig nu för anstormningen av cannabisturister. Men flera skidorter tillåter dock inte att man röker gräs i skidområdena. Colorado Green tours föreslår därför att man använder drogen efter skidåkningen.

En privatperson får köpa max 28 gram marijuana i Colorado. Besökare får endast köpa hälften av det, och den måste konsumeras inom delstatens gränser.

Även Washington röstade 2012 för att införa försäljning i "rekreations-syfte", men butikerna där öppnas först senare i år.

Beslutet har kritiserats starkt av narkotikamotståndare som hävdar att beroendet nu kommer att öka.