Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare missade Alicias skada

Alicia ramlade omkull, och armbågen hoppade ur led. Det missade läkarna på vårdcentralen. I stället fick Alicia och mamma Linda åka till akuten för att få hjälp.

Det var ingen bra dag, onsdag för någon vecka sedan, för Alicia.

Alicia, som går i förskoleklass, ramlade omkull. Hon tog emot sig med högerarmen, och då hände det som hänt fyra gånger tidigare – armbågen hoppade ur led.

Det gjorde förstås ont. Väldigt ont och Alicia grät.

– Skolan ringde till mig och berättade vad som hade hänt. Och de sa att hennes arm såg konstig ut, men jag var med jobbet till Falun så jag kunde inte hämta Alicia. I stället hämtade hennes faster henne och tog med Alicia till vårdcentralen i Norberg, säger Alicias mamma Linda Hagander.

– Jag misstänkte direkt att armbågen hade hoppat ur led igen. Det har den ju gjort förr. Och det förklarade faster för läkaren.

Då har familjen, som tidigare bott i Stockholm, fått snabb hjälp på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Nu gick det inte lika fort. Eller blev särskilt bra. Efter en snabb undersökning på vårdcentralen där läkare och sjuksköterskor fanns med, och där läkaren vred på armen för att undersöka den, blev Alicia med faster hemskickade med rådet att hon skulle hålla armen böjd och söka läkare igen om inte smärtan gick över.

– Alicia grät och hade ont. Hon fick inte ens något smärtstillande, säger Linda Hagander.

I stället blev det en tur till akutmottagningen i Avesta på kvällen när mamma Linda kommit hem.

– Vi satt länge och väntade. Fick träffa en läkare som inte ville göra något utan att först röntga armbågen. Detta för att inte orsaka mer smärta för Alicia, säger Linda.

– Hon fick i stället smärtstillande och en tid för röntgen morgonen därpå.

Röntgen visade det som familjen anat hela tiden. Att armbågen var ur led. Men att där också fanns en blödning och vätska i leden. Som ska ha orsakats av att det gått så pass många timmar sedan armbågen hoppat ur led utan att den dragits rätt.

Så läkaren frågade Alicia om han fick dra rätt armbågen.

– Det fick han inte. Alicia sa nej, säger mamma Linda.

– Men det fixade läkaren ändå. Han tog försiktigt tag i armen och ”klick” så låg leden rätt igen innan Alicia hann reagera.

En vecka efter händelsen har Alicia fortfarande ont. Mamma Linda är arg över bemötandet på vårdcentralen.

– Jag är arg för att man inte lyssnade på Alicias faster. Och jag tycker inte läkaren visade någon empati, säger Linda Hagander.

– Vi har anmält det här till patientnämnden, och vi ska byta vårdcentral.

– Det här var verkligen olyckligt. Det blev inget bra möte och jag kan bara beklaga det, säger Maria Romlin, verksamhetsansvarig på landstingets vårdcentral i Norberg.

– Och det var många olyckliga omständigheter. Som att flickan och hennes faster kom just som läkarna skulle gå lunch, och enligt läkaren som undersökte flickan fanns inget som tydde på att armbågen var ur led.