Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämnade storstan för Fagersta – nu öppnar Gabija och Karolis sin drömbutik: ”Vi ska sticka ut”

För tre år sedan flyttade Gabija Vainaite och Karolis Kaleda från stressiga Stockholm till lugna Fagersta. Snart uppfylls den stora drömmen när hon öppnar sin butik på Stationsvägen.

Anmäl text- och faktafel

I den gamla kiropraktorkliniken har den sista kotan knackats. Nu ska det malas kaffebönor och silas te. Paret Gabija Vainaite och Karolis Kaleda börjar närma sig slutfasen av sin renovering. Produkt efter produkt står på butikens hyllor, som ska ge Fagerstaborna nya dofter och smaker.

– Det finns så mycket smaker i hela världen. Fagersta har inte haft något som det här innan och vi försöker få hit det bästa vi kan, säger Karolis Kaleda.

– Vi ska sticka ut från de andra butikerna och erbjuda provsmakning så att kunder kan komma och testa lite produkter, fortsätter butiksägaren Gabija Vainaite.

För tre år sedan gick flytten från Stockholm till Fagersta. Båda hade tröttnat på storstadslivet och ville hitta den lugna vardagen.

– Det var för stressigt i stan, det var inte för oss, säger Gabija.

– Första gången vi kom hit såg vi hamnen. Det var kanske vid femtiden på kvällen, och då var det så vackert när solen gick ner. Då bestämde vi att vi skulle bo här.

Butiksidén föddes när de hittade den lediga lokalen precis i nära anslutning till rondellen vid Dollarstore. Då började de gnugga geniknölarna.

– Det skulle bli te, men vad skulle vi göra mer, frågade sig Karolis och Gabija.

De bottnade i att de ville vara lite bredare i sitt sortiment. Bortsett från te blev det också smakrikt kaffe, kryddor och såser. Karolis talar varmt om smakinfluenser från Belgien, Italien, Colombia och flera andra länder och världsdelar. Att det ska finnas såväl glutenfria som veganska alternativ lyfter de som givet och de är även intresserade av närproducerade produkter.

Förhoppningen är att Gabis Tehörna ska öppna i slutet av månaden. Noterbart är att de under renoveringen också byggt en ramp för funktionshindrade. Förra veckan besiktigades lokalen, med gott resultat.

– Vi vill att kunderna ska känna sig välkomna. Det är jätteviktigt för oss, säger Gabija Vainaite.

Vad tror ni om era möjligheter i Fagersta?

– När vi flyttade hit kändes det som att Fagersta var en stillastående stad, men nu känns det som att det växer. Att varje dag dyker något nytt upp. Vi tror på Fagersta. Det är varken för stort eller för litet för en butik som våran, säger Karolis Kaleda.