Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Land i kaos efter presidentval

Jussi Adler- OlsenWashingtondekretetÖversättning: Leif JakobsenBonniers

Annons

SPÄNNING. ”Washingtondekretet” är en tankeväckande och mycket aktuell skildring av hur lätt demokratin kan sättas ur spel.

Det är en skicklig iscensättning av hur behovet av att skaffa sig makt för att genomföra en nödvändig kamp mot våld och korruption i stället skapar ännu mer våld och frustration bland medborgarna. Och hur makthavarna då måste skärpa kontrollen ytterligare.

Bruce Jensen är den karismatiske demokratiske presidentkandidaten, som vinner en jordskredsseger i valet och bärs fram av sina hängivna supportrar. När de firar segern kliver en man plötsligt fram och skjuter den blivande presidentens höggravida hustru. Jensen blir knäckt och personlighetsförändrad, men väl installerad i presidentämbetet blir han besatt av tanken på att utrota våld och korruption och lanserar Washingtondekretet. Det innebär bland annat att fängelserna ska tömmas på vanliga fångar och alla dödsdömda ska avrättas och tidningarna styras mot högre moraliska normer.

Immigranter ska kontrolleras och förvisas och landet isoleras och murar byggas.

Resultatet blir förödande. Ekonomin rasar och medborgarna gör uppror. Förutom att boken är minst 100 sidor för lång är det en spännande tankelek om vad som kan hända om USA får en oförutsägbar president, som drivs av en egen agenda.

Annons